Vijesti / Automobilizam

NOVO OD 1. SIJEČNJA Prijenos auta na tehničkom

NOVO OD 1. SIJEČNJA Prijenos auta na tehničkom

Od Nove godine sve poslove vezane za registraciju i prijenos vlasništva vozila obavljat će Stanice za tehnički pregled (STP), odnosno djelatnici Centra za vozila Hrvatske (CVH) koji u svih 159 stanica u Hrvatskoj provode tehničke preglede i registraciju vozila.

CVH od policije i porezne uprave, dakle, preuzima sve javne ovlasti vezane uz registraciju vozila i plaćanje poreza vezanih uz to, koje su do sada još imale te državne institucije, dok će one samo obavljati inspekcijski nadzor nad provedbom tih poslova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama bitno će pojednostaviti postupke registracije vozila i prijenosa vlasništva (ne treba više ići javnom bilježniku, na policiju i u poreznu upravu, već se sve obavlja u STP-u), a zbog ukidanja prvog tehničkog pregleda potpuno novog auta prva registracija vozila pojeftinit će 252,56 kuna.

Prijenos vlasništva rabljenog vozila bit će jeftiniji prosječno 50% zbog ukidanja poreza na stjecanje koji će zamijeniti jeftinija upravna pristojba. S druge strane, građani više neće moći proceduru prijenosa vlasništva i godišnjeg produljenja registracije obaviti u policiji gdje je do sada to bilo jeftinije, nego će to moći isključivo obaviti u stanicama za tehnički pregled i platiti sve njihove naknade koje je propisao ministar unutarnjih poslova.

Njihove naknade ostaju iste, ali veće su nego što ih je naplaćivala policija. Primjerice, sada je kupac rabljenog auta u policiji plaćao 50 kuna za izradu prometne dozvole na svoje ime, dok će istu radnju STP-u morati plaćati 122,3 kune.

Isto tako, više neće postojati mogućnost da građani jeftinije obave godišnje produljenje prometne dozvole odlaskom u MUP, već će to morati obaviti u Stanici za tehnički pregled, koja, među ostalim, naplaćuje administrativne usluge 158,40 kuna, dok se na policiji to moglo obaviti za 66 kuna.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!