Vijesti / Automobilizam

BOŽIĆNE GUŽVE U PROMETU Budite strpljivi i tolerantni

BOŽIĆNE GUŽVE U PROMETU Budite strpljivi i tolerantni

Produženi božićni vikend je pred nama, a pojačani promet se već osjeća na našim prometnicama, osobito u gradskim središtima. Osobite gužve su u blizini trgovačkih centara, a pred nama je period kad će gužvi biti na glavnim cestovnim pravcima, u smjeru istoka i u smjeru mora. Mnogi domaći građani, ali i mnogobrojni strani državljani, iskoristit će produženi božićni vikend kako bi posjetili najmilije ili otputovali na kraći odmor.

Najgušći promet očekuje se u subotu, 23. prosinca, u prijepodnevnim satima, na autocestama A3 Bregana-Lipovac, A2 Zagreb-Macelj, te A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, a ponajprije će to osjetiti naplatne postaje oko Zagreba: Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Zaprešić gdje će pojačan promet biti cijelog tjedna.

Turisti koji će Božić željeti proslaviti na našoj obali, gužve mogu očekivati u Istri, duž Jadranske magistrale (DC8), te u trajektnim pristaništima i lukama. Dužih čekanja zasigurno će biti na svim graničnim prijelazima. U povratku s produženog vikenda, gužve i pojačan promet očekujemo u utorak, 26. prosinca, cijeli dan, a osobito u popodnevnim i večernjim satima.

Nekoliko savjeta
Važno je upozoriti kako valja voziti oprezno u ovo blagdansko doba, kako u gradskoj vožnji, gdje moramo biti susretljivi, strpljivi i bistre glave, tako i na autocestama, uz prilagođenu vožnju uvjetima na cestama, a osobito kad je vidljivost smanjena zbog magle. Nikako ne smijemo zaboraviti da smo u zimskim mjesecima, niske su temperature, a i postoji mogućnost za snijeg.

Bez obzira na vremenske uvjete, podsjećamo sve vozače da je zimska oprema obavezna od 15. studenog na autocestama i važnijim državnim cestama u unutrašnjosti zemlje. Sve informacije o zimskoj opremi u Hrvatskoj i europskim državama možete naći na internetskim stranicama HAK-a. Informacije o stanju u prometu na cestama dobit ćete na broju telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija nakon vijesti, pronaći na našim Internet stranicama (www.hak.hr), Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, za Android, iOS i Windows operativne sustave.

Izvor: HAK.hr

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!