Vijesti / Automobilizam

JEFTINIJE ZA PET GODINA stari Mercedes, nego za novu Daciju

JEFTINIJE ZA PET GODINA stari Mercedes, nego za novu Daciju

Vlada se u proteklom razdoblju naveliko hvalila ukidanjem 'Poreza na promet motornih vozila', kolokvijalno puno poznatijim kao 'prijepis'. Riječ je o porezu koji se plaća prilikom promjene vlasništva, a koji je iznosio pet posto od vrijednosti vozila.

Vrijednost naravno nije bila ona koju ste vi kao kupac/prodavač naveli u kupoprodajnom ugovoru, već ju je Porezna posebno utvrđivala uvidom u Eurotaxov katalog. Isto tako valja napomenuti da je riječ o porezu koju niti jedna druga zemlja članica EU ne primjenjuje u takvom obliku, što je vrlo vjerojatno i sam razlog ovog 'preimenovanja' iniciranog od strane Ministarstva financija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vlada nas je zdušno uvjeravala i obećala da će 'pristojba' koju ćemo plaćati ubuduće prilikom promjene vlasništva vozila biti puno povoljnija, tj. konkretno - upola jeftinija no prije. Je li tome doista tako? Za konačni izračun i provjeru nedostajao nam je toliko spominjani pravilnik koji definira način obračuna pristojbe, piše portal automotorisport.hr.

I prije objave samoga dokumenta, došli smo u posjed 'Dopune uredbe o tarifi upravnih pristojbi', a koja točno definira kriterij izračuna. Tijekom provjere i usporedbe novog i starog obračuna, došli smo do zaključka da pravilnik pogoduje automobilima starosti četiri i više godina, snage primjerene našem tržištu (do 150 KS). Kupci takvih automobila će ubuduće profitirati, tj. jeftinije plaćati promjenu vlasništva no prije.

Suprotno tome, kupci novijih automobila, makar i manje klase i snage, promjenu će vlasništva plaćati gotovo isto kao i prije. Negativne posljedice ovoga obračuna su dakako jer ponovno starije (nesigurnije, ekološki 'prljavije') automobile stavlja u bolji položaj od onih novijih. S druge strane, postupak promjene vlasništva je sada puno brži i ekonomičniji. Uz to je i transparentniji no prije, jer ste prije vrijednost vozila mogli saznati samo uvidom u katalog Eurotax, koji se naravno - posebno plaćao.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci