Vijesti / Automobilizam

NEKI VOZAČI TO NE ZNAJU Kako pravilno koristiti svjetla za maglu?

NEKI VOZAČI TO NE ZNAJU Kako pravilno koristiti svjetla za maglu?

U zimskim mjesecima, a posebno u kontinentalnom dijelu Hrvatske učestala je pojava magle. Ona je jedan od najopasnijih uvjeta vožnje upravo zbog višestruko smanjene vidljivosti i teže procjene udaljenosti vozila. Pomoć dolazi u vidu svjetala za maglu kojima su danas, kako sprijeda, tako i straga opremljeni svi novi automobili.

Prednja su obično smještena nisko i u kutevima auta te njihov snop ne doseže daleko, već osvjetljava rubove ceste kako bi olakšali vozaču da zadrži putanju. Stražnja su često neparna, obavezno s lijeve strane auta i služe za 'označavanje' vozila, odnosno kako bi vas na vrijeme mogli uočiti oni koji vam se približavaju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zvuči jednostavno, no zakon je malo manje precizan. U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u članku 108. navodi se kako se svjetla za maglu na motornim i priključnim vozilima smiju upotrebljavati samo u slučajevima smanjene vidljivosti, no ne i precizira što točno podrazumijevaju uvjeti smanjene vidljivosti. Iz iskustva se preporučuje paljenje svjetala za maglu kad je vidljivost manja od 50 metara, a takve su situacije na sreću ipak rjeđe.

Osim pravog trenutka paljenja svjetala još je važnije isključiti ih pravovremeno. Naime, zbog njihova jakog intenziteta često mogu zaslijepiti ostale sudionike u prometu, upozorava portal oryx-asistencija.hr.

Korištenje stražnjih svjetala za maglu u slučaju kada nema magle kažnjivo je novčanom kaznom od 300 kuna. Vozite li u koloni, obavezno ugasite prednja svjetla za maglu, a stražnje gasite čim se iza vas pojavi drugo vozilo.

Pravilna upotreba svjetala za maglu još je jedna karakteristika dobrog vozača, stoga razmislite kako i kada ih sljedeći puta budete koristili.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!