Vijesti / Automobilizam

NEOČEKIVANI REZULTATI o dizelskim automobilima

NEOČEKIVANI REZULTATI o dizelskim automobilima

Prema podacima koji su prije nekoliko dana procurili u javnost, dizelski automobili koji su bili prodavani po lažiranim povoljnim ekocertifikatima, u stvari zagađuju okolinu više nego dizelski automobili prije 20 godina.

To je ujedno i jedan od razloga zašto rezultati istraživanja provedenih u Sjedinjenim Državama, gdje su majmuni bili izloženi udisanju ispušnih plinova iz nove Volkswagenove bube, nisu javno objavljeni.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Razina štetnosti tih plinova pokazala se višom od razine štetnosti plinova iz modela dizelskih automobila prije dva desetljeća, unatoč tome što suvremena VW buba ima poseban sustav kojim se smanjuje emisija plinova u okoliš.

Naime, kontrolna skupina majmuna udisala je ispušne plinove iz dizelskoga Forda pickup iz 1997. godine, i bili su znatno manje zatrovani. Prema dokumentima koji su sada ugledali svjetlo dana, već je i znanstvenicima koji su provodili testiranja bilo jasno da rezultati neće zadovoljavati želje njihovih naručitelja, automobilskih kuća.

- Pomalo mi je neugodno poslati vam ove rezultate bez dodatnog dopuštenja. Rezultati testa očito nisu onakvi kakve smo očekivali, i nismo sada uopće sigurni kako će naručitelji reagirati, stoji u e-mailu voditelja pokusnog tima Jacoba McDonaldsa. Istraživanja su vođena u SAD-u, a naručitelj je EUGT, lobistička grupa koju čine Volkswagen, BMW, Daimler te Bosch.

EUGT je odbio platiti drugu ratu računa za istraživanja koja mu nisu povoljna.


Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!