Vijesti / Automobilizam

SKOČILA POTRAŽNJA za novim automobilima, čak i u Hrvatskoj

SKOČILA POTRAŽNJA za novim automobilima, čak i u Hrvatskoj

U siječnju je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,253.877 novih automobila, 7,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, izvijestili su iz ACEA-e. U prosincu njihov je broj pao za 4,9 posto.

U udruženju pripisuju siječanjski skok kao i prosinački pad kalendarskim faktorima. Među vodećim je tržištima samo Velika Britanija u siječnju bilježila pad potražnje, za 6,3 posto. Time je trend smanjenja broja novih registriranih automobila nastavljen deseti mjesec zaredom, primjećuju u udruženju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najviše je pak među 'velikima' poskočila potražnja za novim automobilima u Španjolskoj, za 20,3 posto. Dvoznamenkastu stopu rasta bilježila je i Njemačka, od 11,6 posto. U Italiji i Francuskoj prodaja je porasla za osjetno skromnijih 3,4 odnosno 2,5 posto. Skupina novih članica EU pritom je bilježila četverostruko snažniji skok potražnje u odnosu na one starije, za 24,1 posto.

U skupini starih članica, kojih je 15, stopa rasta iznosila je 5,6 posto. Stare članice uvjerljivo pak nadmašuju nove ukupnim brojem registriranih automobila, njih nešto više od milijun. U novima ih je registrirano tek nešto više od 95 tisuća.

U Hrvatskoj je, prema podacima ACEA-e, u siječnju ove godine registrirano 3730 novih automobila, 32,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U prosincu je njihov broj prema ACEA-inim podacima potonuo 40,2 posto.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci