Vijesti / Automobilizam

KONAČNO MANJE TABLICE Evo koliko stoji zamjena

KONAČNO MANJE TABLICE Evo koliko stoji zamjena

Dolaskom proljeća i početkom nove motociklističke sezone na našim prometnicama na snagu stupaju neka nova pravila koja će podjednako zanimati kako iskusne bikere, tako i one koji tek ulaze u svijet vožnje na dva kotača. U praksi će, naime, zaživjeti odrednice novog Pravilnika o registraciji i označavanju vozila, objavljenog u Narodnim novinama broj 130/17, kojim se, između ostaloga, propisuju nove, manje dimenzije registarskih pločica za motocikle.

Nije tajna da su mnogi naši motociklisti godinama navijali za uvođenje novih, manjih pločica i želja im je konačno ispunjena. Umjesto dosadašnjih dimenzija 200x200 mm, nove pločice bit će i niže i uže za po dva centimetra te će s novim mjerama od 180x180 mm veličinom biti jednake onima kakve, primjerice, na svojim vozilima na dva kotača imaju motociklisti u Sloveniji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vijest o ovoj promjeni proširila se među našim bikerima doslovno brzinom munje, no jednaku brzinu nismo uočili u tempu dolaska novih pločica.

Kada bismo ih mogli očekivati 'na cesti'?
Prema odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva unutarnjih poslova, odredbe navedenog Pravilnika u dijelu kojim se propisuje oblik i sadržaj novog obrasca registarskih pločica za motocikle i četverocikle stupaju na snagu 20. svibnja ove godine. Premda vlasnici registriranih motocikala i četverocikala nemaju obvezu mijenjanja starih velikih pločica zbog stupanja na snagu novog Pravilnika, svatko tko poželi može zatražiti izdavanje novih registarskih pločica.

Što se cijene izrade nove pločice tiče, sukladno Rješenju o utvrđivanju cijene obrazaca, registarskih, pokusnih, prenosivih i izvoznih pločica, cijena registarske pločice za motocikl i četverocikl je 50 kuna.

Dakle, ako nakon 20. svibnja vlasnik motocikla poželi mijenjati postojeću za novu, manju registarsku pločicu, to će ga koštati 50 kuna. Ovdje, međutim, treba istaknuti kako će u tom slučaju vlasnik motocikla dobiti i sasvim novu registarsku oznaku te će zbog toga istodobno morati mijenjati i postojeću prometnu dozvolu. Bude li, međutim, vlasnik motocikla htio da mu se izdaju nove registarske pločice s manjim dimenzijama, ali s istom registarskom oznakom, to će ga, opet u skladu s navedenim rješenjem, stajati 166 kuna.

Na koncu, motociklistima će svakako biti zanimljiv još jedan novitet iz važećeg Pravilnika o registraciji i označavanju vozila, i to onaj kojim se propisuje da od spomenutog 20. svibnja 2018. godine na snagu stupaju i odredbe navedenog Pravilnika u dijelu kojim se propisuje priznavanje tehničkog pregleda obavljenog u drugoj državi članici Europske unije u kojoj je vozilo bilo registrirano prije podnošenja zahtjeva za registraciju u Republici Hrvatskoj.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci