Vijesti / Automobilizam

TEST LJETNIH GUMA Falkenu teško pronaći manu, Sava podbacila na mokrom

TEST LJETNIH GUMA Falkenu teško pronaći manu, Sava podbacila na mokrom

Jedan od vjesnika proljeća je i test ljetnih guma kojeg provodi najveći njemački i europski automobilski klub ADAC. Za ljetni test izabrane su dimenzije 175/65 R14 T uobičajene za B segment, te 205/55 R16 V koju susrećemo kod obiteljskih kompaktnih modela, a kao probna vozila korišteni su Ford Fiesta, te VW Golf.

Među gumama manjih dimenzija pobjedu je odnio Falken Sincera SN832 Ecorun. Uz dobre ocjene ADAC-ovi stručnjaci japansku gumu okarakterizirali su uravnoteženom i bez prave slabosti, dok je drugo mjesto pomalo iznenađujuće pripalo Semperitovoj gumi Comfort-Life 2 koja je svojim performansama nadmašila renomirana imena poput Continentala PremiumContact 5 koji je završio tek na devetom mjestu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najlošiji plasman ostvarila je Sava Perfecta, koja je na suhom dobila dobru ocjenu, ali presudio je 9,5 metara duži zaustavni put na mokrome pri 80 km/h (52,2 m) u odnosu na već spomenuti Continental (42,7 m), prenosi portal jutarnji.hr/autoklub.

U segmentu guma 'Golf klase' iznenađenja nije bilo. Poznata imena zauzela su sam vrh ljestvice, a najbolje rezultate ostvario je Michelin Primacy 3 koji je uz to proglašen i kao najotpornija guma na trošenje spremna odraditi 45.000 kilometara, odnosno gotovo 20.000 više od gume Infinity Ecosis koja je zauzela pretposljednje mjesto među 16 testiranih modela.

Rigoroznim testovima koji simuliraju sve uvjete korištenja Nijemci su podvrgnuli 16 modela guma dimenzija 205/55 R16 V, te 14 modela u dimenziji 175/65 R 14 T. Čak 9,5 metara je kraći zaustavni put pri 80 km/h s Continental gumama (42,7 m) u odnosu na Savine (52,2 m).

45.000 kilometara prema testu trošenja procijenjen je životni vijek Michelina Primacy 3, dok je najlošiji Infinity Ecosis (oko 25.00 kilometara).

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!