Promo

RADIONICE MEDIJACIJE

MEDIJACIJA PODUZETNICIMA omogućuje uštede i kontrolu nad poslovanjem

MEDIJACIJA PODUZETNICIMA omogućuje uštede i kontrolu nad poslovanjem
PR fotografija

Da je pravda spora i ponekad nedostižna, vjerojatno misle mnogi poduzetnici koji su ikada morali zatražiti svoja prava na sudu. U palači Herzer, 26. rujna održati će se radionice medijacije

 

Razlog tome je činjenica da se čak 97 posto sporova među gospodarstvenicima u Hrvatskoj rješava putem sudske parnice, što zatrpava sudove: sudski sporovi su zbog toga najčešće dugotrajni, mukotrpni i vrlo skupi te kao takvi rijetko kome idu u korist. Uzimajući u obzir da je glavni cilj poduzetnika poslovanje i dobit, a ne parničenje, svaki sukob unutar organizacije, svaka tužba, svaki raskid ugovora o poslovanju - za poduzetnika je neuspjeh. Neophodno je promijeniti takvu praksu, a najučinkovitiji recept za to je provođenje medijacije, odnosno mirenja.

Medijacija je povjerljiv postupak mirenja kojeg usmjerava treća, nepristrana osoba. Radi se o alternativnom strategijskom alatu za brzo i efikasno rješavanje sporova. U postupku svaka stranka može neometano iznijeti sve što smatra važnim i razgovorom riješiti sporna pitanja s drugom stranom. Po uspješnom završetku pregovora, sklapa se nagodba, koja ima svojstvo ovršnosti. Na taj način, rješenje može biti postignuto u jednom danu ili već za nekoliko sati. Čak i ako se postupak produži na nekoliko dana ili par mjeseci, i dalje je primjetna razlika od postupaka pred sudom, koji mogu trajati i nekoliko godina.

„Medijacija u Hrvatskoj još uvijek nije čest odabir. Naša misija je upoznati javnost s njenim prednostima. Kroz medijaciju se stvara svijest kod poslovnih partnera kako je druga strana razumna i odgovorna te sigurnija za razvijanje poslovnih odnosa. Medijacijom se štedi novac i vrijeme, a učvršćuje se poslovni odnos. Primjerice, tako je puno lakše nastaviti suradnju s nekim dobavljačem, jer je kvalitetan poslovan odnos teško zadržati nakon dugotrajne i skupe parnice. Tvrdoglavo držanje pozicije i iščekivanje rješenja nekoliko godina ne samo da je kontraproduktivno, nego vas na kraju i poprilično financijski optereti.“ – napominje Kristina Bajsić Bogović, odvjetnica i osnivačica tvrtke Pripreme iuridica d.o.o. koja provodi radionice medijacije.

U postupku medijacije se odluka o sporu ne prepušta trećoj strani, već se odluke donose sporazumno između sukobljenih strana i postiže se takozvana win-win situacija. Valja naglasiti da sve što se iznese tijekom medijacije ostaje tajno i ne može se kasnije koristiti u sudskom sporu.

„U cilju približavanja medijacije hrvatskim poduzetnicima u tijeku su pripreme za rujansku konferenciju za poduzetnike u Varaždinu, pod nazivom „Brže i efikasnije do rješenja sporova“.

U palači Herzer, 26. rujna, pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Hrvatske udruge za mirenje i Odvjetničkog društva Horvat & Zebec & Bajsić Bogović, okupit ćemo sve zainteresirane za razvoj vlastitih medijacijskih kompetencija, ali i općenito informiranje o samim postupcima i potencijalnim rezultatima medijacije i mirenja.

Na konferenciji će, uz mene i moje kolege - Tihomira Zebeca i Kristijana Horvata - o medijaciji govoriti i sudac Visokog trgovačkog suda RH i predsjednik Hrvatske udruge za mirenje dr. sc. Srđan Šimac, odvjetnica i izmiriteljica Ana-Marija Kajić te odvjetnik i izmiritelj Petar Petrić.“ – dodaje Kristina Bajsić Bogović, uz napomenu da se svi zainteresirani poduzetnici mogu prijaviti za prisustvovanje na konferenciji putem web stranice Odvjetničkog društva Horvat & Zebec & Bajsić Bogović.

„Također smatramo, a i potvrđeno je u praksi, da vještina medijacije ne bi trebala biti rezervirana samo za probleme koji se inače rješavaju na sudu, već se može koristiti u svim sferama života - može nas naučiti kako razumjeti sugovornika i uvažiti drugačije mišljenje te kako riješiti sukobe bez da eskaliraju do sudskih parnica. Živimo u doba svojevrsnog globalnog nezadovoljstva koje utječe na rad organizacija i timova.

Svakodnevne napetosti i sukobi između radnika poduzetnicima nisu nepoznanica, kao i poteškoće pri motivaciji radnika. Sve to su očekivane pojave u poslovanju, no nerazriješeni sukobi mogu ugroziti produktivnost radnika, stvoriti negativnu radnu atmosferu i donijeti opasnost sudskih troškova. Poznavanje i prakticiranje principa medijacije poduzetnicima omogućuje zadržati konce u rukama te rješavati neslaganja i sukobe, unutar i izvan tvrtke, bez značajnih financijskih i drugih, za uspješno poslovanje bitnih, gubitaka.“ – zaključuje Kristina Bajsić Bogović.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video