Promo

ODNEDAVNO PONOVO U HRVATSKOJ

Bavarski princ Luitpold u Splitu promovirao Kaltenberg: Pivo mora biti svježe zbog čega je lokalna proizvodnja nužna

Bavarski princ Luitpold u Splitu promovirao Kaltenberg: Pivo mora biti svježe zbog čega je lokalna proizvodnja nužna
PR fotografija

Od danas u Splitu ponovno možete naručiti omiljeni Kaltenberg, dugogodišnji dalmatinski sinonim za pivo. U povodu 25. godišnjice Kaltenberg piva u Hrvatskoj, Split su posjetili princ Luitpold od Bavarske i diplomirani pivski sommelier Artem Vynogradov, koji je predstavio bavarske kraljevske pivske stilove

Nakon otvaranja pivovare Kaltenberg Adria na Kukuljanovu, u prisutnosti Njegova Kraljevskog Veličanstva princa Luitpolda od Bavarske najavljen je nastavak distribucije Kaltenberg piva u Splitu. Tom je prigodom princ Luitpold na svečanom bavarskom doručku približio više od sedam stoljeća dugu povijest svoje kraljevske obitelji, u kojoj je veliku ulogu odigrala proizvodnja piva.

„Tradicija proizvodnje piva u bavarskoj kraljevskoj obitelji traje još od 1260. godine. Možemo se pohvaliti da i u Hrvatskoj imamo dugu tradiciju jer smo prije 25 godina započeli proizvodnju u Splitu. Ulažemo u Hrvatsku jer vidimo mnogo povezanosti s Bavarskom te smatramo da proizvodnja i distribucija ovog kraljevskog piva imaju svijetlu budućnost. Naš proizvod bio je veoma uspješan u prošlosti i vjerujemo da u Hrvatskoj dobro, kvalitetno pivo postaje iznimno cijenjeno. Naše je stajalište da pivo uvijek mora biti svježe, zbog čega je lokalna proizvodnja nužna za dugoročan uspjeh“, izjavio je princ Luitpold, koji je već godinama osobno posvećen održavanju najviše kvalitete piva, koje se u kraljevskoj obitelji proizvodi više od 750 godina.

U Splitu je gostovao i Artem Vynogradov, diplomirani pivski sommelier, koji je predstavio kraljevske pivske stilove: Kaltenberg Pils, König Ludwig Weissbier te König Ludwig Dunkel.

Kako je kazao, Kaltenberg Pils najprodavaniji je pivski stil u svijetu, koji se proizvodi prema Bavarskom zakonu o čistoći piva i obiteljskom receptu Njegova Kraljevskog Veličanstva princa Lutipolda od Bavarske. Proizveden je iz odabrane vrste slada, najfinijeg Hallertau hmelja i posebne sorte Kaltenberg kvasca. „Uz finu pjenu, slamnatožutu, briljantnu i kristalno čistuboju, ovaj pils privlači svježinom tearomama hmelja i citrusa, slame i ljetnog meda. Okus je elegantan i svjež, lagan i vitak, s izraženom gorčinom. Zbog dugog i preciznog procesa zrenja vrlo je suh i pjenušav, kako bi impresionirao iskusne ljubitelje piva“, objasnio je Vynogradov.

König Ludwig Weissbier jedan od naših bavarskih kraljevskih specijaliteta. Ovaj posebni stil piva je mutan, s aromama klinčića, banana i dinje. Okus je osvježavajući, gladak i pjenušav te ispunjava usta asortimanom voćnih okusa, uključujući banane, dinju i primjesu meda, koji brzo nestaju. Osvježavajuće pivo vrlo je voćno, glatko i blago, s vrlo malo gorčine i dugotrajnog okusa. Izazov je popiti samo jednu čašu!“, zaključio je Vynogradov predstavljanje pivskih stilova.

König Ludwig Dunkel tržišni je lider u segmentu tamnog piva u Bavarskoj. Dugo i precizno dozrijevanje daje ovom pivu izvanrednu kvalitetu i okus. Bakrene boje, kristalno čisti s čvrstom, stabilnom i kremastom pjenom, König Ludwig Dunkel privlači slatkoćom cimeta, nugata, karamelatepečenim aromama slada. Izvanredan okus ovog piva prelijeva se mješavinom gorke čokolade i naranče, badema i karamela, a okrunjen je ugodnom integriranom gorčinom. Ovo je pivo blistavo i ispunjeno finom hmeljnom notom te je posebna poslastica za sve poznavatelje piva.

Bavarska kraljevska obitelj imala je velik utjecaj na kulturu piva. Vojvoda Wilhelm IV., član obitelji Wittelsbach, izdao je 1516. godine Bavarski zakon o čistoći piva, koji je zahtijevao da se pivo može proizvoditi samo iz slada, hmelja i vode. U 17. i 18. stoljeću kraljevska bavarska obitelj imala je isključivo pravo proizvoditi Weissbier u Bavarskoj, a tijekom povijestido danas proizvodi se istim strogim i čistim metodama i vrhunskom kvalitetom.

Gordan Putanec, generalni direktor Kaltenberga Adria, izrazio je zadovoljstvo nastavkom distribucije piva u gradu u kojem je i započela Kaltenbergova tradicija u Hrvatskoj:

„Kaltenberg je splitskoj publici dobro poznat brend. Bio je najpopularnije piće na stolovima Splićana, koji su uztopivo 90-ih godina slavilisportske, glazbene i sve druge važne uspjehe svojih sugrađana. Vrhunska kvaliteta piva sigurno će oduševiti poznavatelje tadašnje pivske scene, ali uvjereni smo da će im se i mlađe generacije pridružiti u opuštanju uz okuse Kaltenberga.“

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video