Promo

Koprivnica

Otvorenje izložbe 'Memorabilijar' povodom blagdana Svih svetih

Otvorenje izložbe 'Memorabilijar' povodom blagdana Svih svetih
GKP Komunalac

Ova je manifestacija jedinstvena prilika da se građani našeg grada i kroz ovaj segment života nauče i prisjete svojih najmilijih i generacija koje su gradile ovaj grad

Gradsko groblje „Pri Svetom Duhu“ od travnja 2017. godine član je Udruge znamenitih groblja Europe (Association of Significant Cemeteries of Europe). Na grobljima diljem Europe organiziraju se razna događanja, koncerti, izložbe radionice, kako bi građanima približili groblja kroz njihovu povijesnu i kulturnu važnost.

Tim povodom te u susret blagdanu Svi sveti od 26. listopada do 5. studenog 2018. godine u prostoru stare mrtvačnice bit će otvorena izložba 'Memorabilijar', umjetnice Gordane Špoljar Andrašić.

Riječ je o umjetničkoj izložbi koja predstavlja radove iz ciklusa Memorabilijar. Radovi izražavaju duboku potrebu za značenjem, za poetskom metaforom, za sentimentalnim putovanjem u prošlost, za iskrenu emotivnu zabilješku. Bjelina je, kao što piše Iva Körbler, signal potrebe za ovladavanjem vlastitih granica percepcije i sjećanja kroz koji ulazi vanjski svijet, iskustvo i memorija drugih ljudi i tuđi nemir.

Poput filtera, ona čisti i kristalizira važna sjećanja. Krhki fragmenti reljefne papirnate materije uvjerljivo će vas voditi prema metafori o krhkosti pamćenja, uspomena, iskustava, emocija, no bez imalo doslovne banalnosti.

Otvorenje umjetničke izložbe „Memorabilijar“ održat će se u petak 26. listopada 2018. godine u 12 sati ispred stare mrtvačnice na Gradskom groblju „Pri svetom Duhu“, otvorenje će uveličat i glazbena pratnja Umjetničke škole Fortunat Pintarić.

Ova je manifestacija jedinstvena prilika da se građani našeg grada i kroz ovaj segment života nauče i prisjete svojih najmilijih i generacija koje su gradile ovaj grad, a iza kojih su ostali, ne samo živi tragovi razvoja, već uspomena utkana u kamenu za vječni spomen.

O Autorici

Gordana Špoljar Andrašić (Molve, 1965.) je samostalna umjetnica iz Koprivnice. Diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu. Do sada je priredila preko 40 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Koprivnici.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video