Promo

Reuma – i za to postoji rješenje!

Reuma – i za to postoji rješenje!

Stigla nam je jesen sa svojim krasnim zlatnim bojama, ali i s hladnoćom, vlagom i kratkim danima s malo sunca. Veći broj ljudi je počeo osjećati bolove u zglobovima i u kralježnici. 

Reumatizam kao medicinski termin veoma je star i potječe iz Hipokratove medicinske škole u antičkoj Grčkoj, kada se mislilo da bolove i otežano kretanje u zglobovima i mišićima uzrokuju neki otrovni sokovi, koji „šetaju“ po zglobovima. Po starogrčkom glagolu „reo“ koji znači „tečem“, nazvali su tegobe „reumom“ . Od njega je kasnije nastala latinska kovanica „rheumatismus“.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S vremenom se spoznalo da se pod tim pojmom ne krije samo jedna bolest, već da bolovi i ograničene kretnje u zglobovima i drugim organima za kretanje, popraćeni s oteklinama i deformacijam mogu biti vrlo različiti po kliničkom izgledu tako i po tijeku i ishodu za bolesnike, pa se počelo govoriti o „reumatskim bolestima“. Danas se u tu skupinu svrstava preko stotinu bolesti, međusobno različitih, ali je naziv „reumatske“ bolesti ipak zadržan. Grana medicine koja se bavi tim bolestima naziva se reumatologija.

Suvremena medicina definira reumatske bolesti kao skupinu bolesti nepoznatog, ali raznovrsnog porijekla koja pretežno oštećuje sustav organa za kretanje, a zajednička im je karakteristika bol i ograničeno kretanje u zahvaćenom području. Uz lijekove kojima je cilj zaustaviti progresiju bolesti i smiriti upalnu aktivnost, zbog održavanja pokretljivosti i funkcionalne sposobnosti ograna za kretanje kod reumatskih bolesti, nužna je fizikalna terapija i rehabilitacija da bi se održala pokretljivost i kvaliteta života.

Poliklinika Medikol u Čakovcu i Zagrebu pruža mogućnost primjene najmodernijih procedura iz područja dijagnostike, liječenja i rehabilitacije bolesti i ozljeda organa za kretanje.

Piše: Vesna Budišin dr. med, fizijatar- reumatolog
Pročelnica Odjela fizikalne medicine i rahbilitacije Medikol

www.medikol.hr

Poliklinika Medikol . Podružnica Mandlova
Dragutina Mandla 7, Zagreb
t: 01 6397 333
e: [email protected]

Poliklinika Medikol - Podružnica Čakovec
Franca Prešerna 13, Čakovec
tel.: 040 638 520, 638 526
fax.: 040 638 501
e-mail: [email protected]

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video


Vezani članci