Da li i Vi imate bolest kraljeva?!

Što znamo o gihtu?

Giht ili urički artritis je česta upala zglobova koja se javlja zbog porasta mokraćne kiseline u krvi, a zbog njenog viška dolazi do odlaganja kristala urata u hrskavicama zglobova, u koži, vezivu, tetivama..

Nakon gozbe i neumjerenosti u jelu i piću znaju se javiti intenzivni bolovu u zglobovima, pa se zato bolest kroz povijest zvala ” bolest kraljeva” jer su često kraljevi oboljevali, Henrik VIII, Filip II .

Mokraćna kiselina je krajni produkt razgradnje određene hrane ( purina). Povišeno stvaranje mokraćne kiseline nalazimo nakon uzimanja hrane koja sadrže purine i kod nekih bolesti kao kod psorijaze, šećerne bolesti, štitnjače, kod prekomjerne tjelesne težine, povećane konzumacije alkohola , naročito piva. Češće se javlja u pojedinim obiteljima i kod muškaraca.

Najčešća prva manifestacija gihta je jaka bol s oteklinom i crvenilom nožnog palca. Bol je toliko jaka da bolesnik ne može podnjeti ni lagani teret plahte na stopalu. Akutni napadaj gihta izazvan je naglim prodorom kristala urata u zglob i traje 3 do 10 dana. Mirni interval nakon prestanka akutnog napadaja traje različito dugo, može i više mjeseci, ali se onda ponovi napad i napadi postaju češći i jači i zahvaćaju druge zglobove, tako se razvije kronični urički artritis. Ako se ne liječi giht, postupno se oštećuju bubrezi zbog odlaganja urata i kao posljedica nastaju druge bolesti kao što je visoki krvni tlak, promjene u stijenkama krvnih žila, arterioskleroza ( napose srčanih i moždanih žila).

Kako mokraćna kiselina nastaje kao krajni proizvod razgradnje purina unesenog hranom potrebno je provoditi tzv. dijetu bez purina, izbjegavati iznutrice, teška masna mesa, naročito svinjetinu, govedinu, janjetinu, suhomesnate proizvode, plavu ribu ( srdela, tuna, skuša, losos).

Preporučuju se nemasni miječni proizvodi, trešnje za koje je dokazano da snižavaju razinu mokraćne kiseline, C vitamin, celer, metvica, đumbir.

Liječenjem se spriječava prekomjerno stvaranje moraćne kiseline, a time i taloženje urata po tijelu, a danas postoje dobri i učinkoviti lijekovi za liječenje gihta i redovnim uzimanjem lijekova sprečavaju se napadi i jaki bolovi koji prate upale zglobova.

Piše: Vesna Budišin dr. med.,fizijatar – reumatolog
Voditeljica Odjela fizikalne medicine i rehabilitacije Medikol

www.medikol.hr

Poliklinika Medikol, Podružnica Čakovec, Franca Prešerna 13

Tel: +385 40 638 500
E: medikolinfo.ck@medikol.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije