Varaždin dobiva jedan od najmodernijih studentskih domova s novih 600 kreveta

Varaždin bi u akademskoj godini 2017./2018. trebao dobiti novi, jedan od najmodernijih u ovom dijelu Europe, studentski dom s novih 600 kreveta, ali i brojnim popratnim sadržajima, rečeno je danas, 10. ožujka, na konferenciji za medije prilikom predstavljanja projekta.

Prema riječima ravnatelja Studentskog centra Varaždin, Nenada Milijaša, ukupna investicija vrijedna je 141.590.368,42 kune, a to je omogućeno putem 100-postotnih bespovratnih sredstava fondova Europske unije.

– Ispregovarali smo dovoljno smještajnih kapaciteta. Domovi se neće graditi svake godine ni svakih 10 godina. Trebalo je uskočiti u vlak s novcima koji prolazi kroz Hrvatsku. Mi smo to učinili i nadam se da ćemo uskoro početi s gradnjom, novci su osigurani, a ako javna nabava pokaže da su iznosi manji, manje ćemo potrošiti i više će ostati za druge Studentske centre u Hrvatskoj. Ovo je dobar posao i daj Bože još više ovakvih poslova da se u kratkom roku svi dogovorimo. Ovo je školski primjer kako se može – rekao je Nenad Milijaš, a odmah i najavio otvaranje novih 11 radnih mjesta.

Prema njegovim riječima, novi dom će koristiti brojne nove tehnologije, pa će tako na krovu biti postavljeni solarni paneli, prikupljat će se kišnica za ispiranje toaleta, ali i zalijevanje trave, dobit će i podzemnu garažu sa 118 parkirnih mjesta, vanjski parking sa još 167 parkirnih mjesta, od kojih dva za automobile na električni pogon, mjesto za parkiranje do čak 340 bicikala, praonicu rublja, ambulantu, studentski klub, dvorište i sportske terene.

Što se tiče soba, zamišljene su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe, a u sklopu doma nalazit će se i jedan apartman sa četiri ležaja i vlastitom kupaonicom. Također, biti će osigurane i sobe za osobe s invaliditetom, a dovršetak gradnje planiran je za akademsku godinu 2017./2018.

Kako je danas rečeno na konferenciji, Studentski centar je u cijeli projekt uložio i vlastitih 4 milijuna kuna, zarađenih od studentskog restorana, cateringa i hostela, a dom će, prema riječima Josipa Meseca, koristiti i studenti Geotehničkog fakulteta, gdje će studenti obavljati stručnu praksu na području zaštite okoliša.

– Studenti će dobiti izvanredne uvjete i najmoderniji dom na ponos grada Varaždina. Ništa od toga ne bi bilo bez ljudi, čiji doprinos se mora posebno istaknuti. Osim toga bitno nam je zbog studenata, gdje će oni moći izvoditi stručnu praksu u dijelu obnovljivih izvora koji će biti prisutni u funkcioniranju ovog studentskog doma – rekao je Josip Mesec, predsjednik Upravnog vijeća SC Varaždin.

Svoje zadovoljstvo postignutim nije krio ni gradonačelnik Habuš, koji je rekao kako je ovo velik dan za grad Varaždin.

– Završavamo nešto što smo započeli prije četiri godine i od sna smo došli do realizacije. Pred nama je izgradnja doma, dobit ćemo novih 600 kreveta u vrlo visokoj kategoriji smještaja za sve naše studente. Kad ovaj projekt bude gotov, u punom smislu te riječi, grad Varaždin će postati sveučilišni grad – rekao je tom prilikom gradonačelnik Habuš.

Izgradnju novog doma komentirao je i Martin Mikuljan, predsjednik studentskog odbora Studentskog doma Varaždin.

– Gledao sam po Hrvatskoj i možemo se pohvaliti da smo najbolji dom u regiji, a izgradnjom novog doma to možemo samo potvrditi. Nadam se da ćemo njime privući i nove studente, a iako sam zadnja godina fakulteta, kad vidim ove nacrte, poželim produžiti svoje obrazovanje – kroz smijeh je rekao Mikuljan.

Sam kampus će se graditi na lokaciji iza postojećeg Studentskog doma u Ulici Julija Merlića i ukupno će se dom prostirati na 18 tisuća kvadratnih metara, a uz postojećih 250 kreveta, ukupna brojka smještajnih kapaciteta podići će se na 850 kreveta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije