Promo

Osnovan mobilni palijativni tim koji će pomagati teškom oboljelim osobama

Osnovan mobilni palijativni tim koji će pomagati teškom oboljelim osobama

U Domu zdravlja Varaždinske županije počekom listopada započela je s radom Djelatnost za palijativnu skrb bolesnika, s ciljem što kvalitetnijeg života bolesnika koji boluju od teških bolesti.

- Najvažnije je da mnogi naši palijativni bolesnici žele svoje zadnje dane provesti u krugu svoje obitelji, u svojem domu, stoga je najbolja varijanta bila osnivanje mobilnog palijativnog tima koji će njih obilaziti i pomagati im u njihovoj boli. U okviru palijativne skrbi imamo mobilni palijativni tim i koordinatora takve skrbi koji će biti posrednik između svih ustanova s kojima surađujemo - liječnicima obiteljske medicine, bolnicom i onima koji će zvati i tražiti pomoć za njihovog bolesnog člana obitelji - rekao je Dražen Jagić, ravnatelj Doma zdravlja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Potrebe za takvim timom sve su veće, smatra zamjenik župana Alen Kišić.

- Zadovoljni smo što je Dom zdravlja uspio isposlovati mobilni palijativni tim i što će ga financirati HZZO. Potrebe su sve veće iz dva razloga: ubrazno starenje stanovništva i sve veće obolijevanje od neke vrste karcinoma, što je drugi najčešći uzrok smrtnosti u Varaždinskoj županiji. Sve to utječe na sve veći broj palijativnih bolesnika, a tome smo pridali dužno poštovanje tako da smo, uz pet ranije utvrđenih javnozdravstvenih prioriteta, utvrdili i šesti koji je upravo razvoj palijativne skrbi. To znači da će Županija više financijski potpomagati ovakve projekte - istaknuo je i dodao kako u bolnici u Novom Marofu postoji stacionarna palijativna skrb sa 37 kreveta te da je pokrenuta i posudionicu pomagala.

Mobilni palijativni tim čine dr. Marija Kolačko i viša medicinska sestra Branka Borak, dok je koordinator Nataša Dumbović, također viša medicinska sestra, a valja istaknuti kako su članice tima za ovu djelatnost posebno educirane.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci