Promo

Pučko otvoreno učilište Varaždin: 'Očekujte brojne novosti od nas ove godine'

Pučko otvoreno učilište Varaždin: 'Očekujte brojne novosti od nas ove godine'

Pučko otvoreno učilište Varaždin prošle je godine proslavilo svojih 100 godina postojanja, a u novu, 2018. godinu krenuli su s još više programa nego prethodnih godina, uz brojne novitete. Tim povodom, nova ravnateljica, Lana Velimirović Vukalović, otkrila nam je kroz razgovor neke od planova i ciljeva u ovoj godini te predstavila sve programe koje će POU Varaždin nuditi svima zainteresiranima.

U djelovanju POU Varaždin oduvijek je uz obrazovnu djelatnost bila istaknuta i filmska odnosno audiovizualna djelatnost. Plan i program rada stoga se i danas baziraju na razvoju i unapređenju te dvije osnovne djelatnosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Velika potražnja za obrazovnim programima

Već na samom početku razgovora, istaknula je kako je POU Varaždin uspješno poslovalo u prošloj godini, a isti se trend nastavlja i u novoj, uz još veću vidljivost u javnosti zahvaljujući brendiranju novih vrijednosti, programa te novog vizualnog identiteta. Spomenula je kako se i nastavljaju mnogi od obrazovnih programa koji su se u protekloj godini pokazali kao dobri i za kojima potražnja ne jenjava.

- Posebno su traženi programi za rad s ranjivim skupinama u društvu poput njegovatelja starijih i nemoćnih osoba te grupe podrške za odgajatelje u dječjim vrtićima, ali program pomoćnika u nastavi u radu s učenicima s teškoćama, poslova dadilje i gerontodomaćice, za koje su trenutno upisi u tijeku - otkrila nam je Lana Velimirović Vukalović.

Također, naglasila je kako postoji sve veća potražnja za specifičnim znanjima za obavljanje svakodnevnih poslovnih aktivnosti, za koje su također upisi u tijeku, pa tako možete upisati programe za učenje znanja koja spadaju u IT domenu, poput tečajeva Microsoft Officea, poslova operatera na računalu i poslovnu primjenu računala te tečajeva stranih jezika.

Kao jedan od svijetlih primjera, navela je verificirani program Poslovi Voditelja/ice izrade i provedbe EU projekata.

- Ovaj se program pokazao veoma uspješnim kroz nekoliko ciklusa, a zahvaljujući njemu se većina polaznika zaposlila na istim ili sličnim poslovima, što je dokaz kvalitete programa te smjera u kojem želimo ići - ispričala nam je ravnateljica.

S početkom ove godine započeli su i upisi za ubrzane tečajeve njemačkog i engleskog jezika, razine A1 i A2 te verificirani programi stranih jezika i program poslovnog komunikacijskog jezika.

Suradnja s trgovačkim društvima i tvrtkama iz regije

Veliku pažnju POU Varaždin pridaje i suradnji s trgovačkim društvima iz županije i šire, pa je tako naglasila kako potiču odlaske predavača u tvrtke s ciljem fleksibilizacije procesa učenja i prilagodbe Učilišta potrebama poslovnog sektora.

Kao primjer odlične suradnje spomenula je onu s Udruženjem obrtnika Varaždinske županije.

- Kroz suradnju s partnerima ostvarili smo odlične rezultate, a u ovoj godini želja nam je dodatno intenzivirati programe, samostalno i s partnerima, poput radionica te konferencija, ali i tema od velikog značaja poput financija, gospodarstva, rada i zapošljavanja - rekla nam je ravnateljica POU Varaždin.

Prva u nizu takvih radionica održat će se 8. veljače, na temu godišnjeg financijskog obračuna poslovanja za 2017. godinu te poreznih aktualnosti u 2018. godini.

Programi za sezonska zaposlenja

Govoreći o tržištu rada i mogućnostima zaposlenja u državi, dotaknuli smo se i teme ljetne turističke sezone te programa za ugostiteljska zanimanja, za koja upravo traju upisi, a na popisu programa našli su se tako oni za pomoćne kuhare i konobare, barmene, slastičare i sobarice.

Osim njih, spomenula je i programe ljepote i zdravlja poput onih za masera, kozmetičara, pedikera, spa i wellness terapeuta, ali i mnoge druge.

- Od ove godine ponovo uvodimo tečajeve za ugradnju noktiju i vizažiste. Svi ovi programi podobni su za pokretanje vlastitog posla. Istaknula bih da ćemo u ovoj godini dodatno razraditi programe iz poduzetničkog sektora, kako bismo sukladno interesima lokalnih i regionalnih sredina potaknuli proces samozapošljavanja, na način da upoznamo zainteresirane sa svim mogućnostima, preprekama i izazovima privatnog poduzetništva - naglasila je Velimirović Vukalović.

Tečajevi i radionice za umirovljenike

Kroz dotacije Grada, POU Varaždin će i ove godine održati radionice i tečajeve za umirovljenike, za koje, kako kaže, postoji velik interes, poput informatike i stranih jezika.

- Razmišljamo i o izradi dodatnih programa komercijalne naravi za naše sugrađane 'zlatne dobi', ali s pristupačnim cijenama, kako bismo unaprijedili kvalitetu života umirovljenika u Varaždinu i šire - rekla je ravnateljica.

Programi za djecu

Kako oni najmlađi ne bi ostali zakinuti za svoje programe, pobrinuli su se iz POU Varaždin, pa tako mlađe generacije čekaju i besplatne radionice programiranja, koje donose u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike te Udrugom mladih informatičara Strahoninca, a koje će poslužiti za promociju i poticanje učenja programiranja i razvoj digitalnih kompetencija djece osnovnoškolske dobi. Upisi učenika varaždinskih osnovnih škola su u tijeku za učenike 3. do 6. razreda osnovne škole.

- Osim navedenih radionica, kroz godinu ćemo u suradnji s Gradom Varaždinom organizirati slične radionice za dvije grupe, u trajanju 70 školskih sati, koje će sufinancirati Grad, dok će ostatak financirati roditelji, na rate. Trenutno upisujemo sve zainteresirane od 6 do 12 godina i u jezične igraonice francuskog i španjolskog, koje su se pokazale uspješnima u prošloj godini, a klinci će naučeno pokazati na kraju godine na završnoj priredbi - kazala je.

Kroz godinu je u planu još više aktivnosti za djecu, poput hobby tečajeva poput vrlo uspješnog tečaja šivanja, tečajeva s područja ljepote i zdravlja i ljepote te likovnih i kreativnih radionica zajedno s varaždinskim umjetnicima te niz drugih aktivnosti.

Kino Gaj

Kako smo već ranije istaknuli, POU Varaždin upravlja i prostorom kina Gaj, a u suradnji s udrugom VANIMA, donose bogat program za mlađe generacije. Prva od ukupno četiri besplatne senzorne projekcije crtanog filma Žabac Regi realizirat će se 10. veljače u 10 sati, koja je namijenjena prvenstveno djeci sa senzornim poteškoćama, no dobrodošla su sva djeca.

- U prijevodu, senzorna projekcija znači da će svjetla biti prigušena, a ne ugašena i da će zvuk biti tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova i drugih. Projekt senzornih projekcija prepoznali su i Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez koji ih sponzoriraju, a ideja je da se barem jedno mjesečno diljem Hrvatske prikazuje animirani film prilagođen djeci sa senzornim poteškoćama pod motom 'Kino dostupno svima' - objasnili su iz POU Varaždin.

Također, ravnateljica nam je spomenula da se intenzivno promišljaju ideje za preuređenje predvorja kina Gaj, koji će na taj način moći ponuditi dodatne sadržaje, uz ionako kvalitetan program kina, promotivne cijene i ugodan te odgovarajući zvuk, sliku i sve što ide uz pojam kina.

Najam učionica i kina

Osim brojnih spomenutih aktivnosti, POU Varaždin nudi i najam svojih učionica te potpuno opremeljenog praktikuma za masere, kozmetičare, vizažiste i pedikere za predavanja i tečajeve te najam kino dvorane za predavanja, projekcije, predstave, konferencije, festivale i sve ostalo. Također, od ove godine moguće je unajmiti oglasni prostor u kinu, a sve informacije dostupne su na mrežnim stranicama kina Gaj.

- Kontinuirano smo u potrazi za novim suradnicima i predavačima, a ovim putem pozivamo sve zainteresirane za rad da nam se jave sa svojim idejama - odaslala je poziv Lana Velimirović Vukalović.

Za kraj, spomenula je i neke od projekata koji su već u tijeku, ali i neke na kojima će se sustavno raditi kroz godinu.

- Početkom godine počeli smo radove na preuređenju naše internet stranice kako bi bila jasnija i preglednija, a u planu je i modernizacija prostorija Učilišta nabavom nove opreme. Građani mogu i ove godine očekivati brojne novosti i zanimljivosti u gradu od strane POU Varaždin - zaključila je ravnateljica POU Varaždin, Lana Velimirović Vukalović.

Sve dodatne informacije o programima, kao i prijavnice, možete pronaći na službenoj internet stranici POU Varaždin i kina Gaj, na broju telefona 042/313-191 te putem maila na [email protected] ili osobno dolaskom u prostorije POU Varaždin na adresi Hallerova aleja 1/II u Varaždinu.

 

 

 

 

 

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video


Vezani članci