Vijesti / Politika

Prihvatne točke za migrante i u Dubravi K., Bednji, Donjoj Voći i Cvetlinu

Prihvatne točke za migrante i u Dubravi K., Bednji, Donjoj Voći i Cvetlinu

U 18 sati u Županijskoj je palači održan drugi današnji sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje Varaždinske županije, kojeg je sazvao njegov načelnik Alen Kišić.

Iako je po završetku prvog stožera oko 15 sati prispjela informacija kako se prihvat migranata neće organizirati u vojarni u Optujskoj ulici, članovi Stožera okupili su se još jednom kako bi sagledali aktualno stanje i dali smjernice službama za daljnje djelovanje u slučaju nastavka migrantske krize. Članovima stožera priključili su se i župan Varaždinske županije Predrag Štromar te gradonačelnik Varaždina Goran Habuš.

- Sastanak smo iskoristili kako bismo dogovorili daljnje aktivnosti. S obzirom da zasad prihvat odnosno registracijski centar neće biti u Varaždinu u Optujskoj ulici dogovorili smo da ipak ostanemo u stanju pripravnosti i lokacija bude na razini spremnosti, a razgovarali smo i o drugim mogućim točkama u našoj županiji kroz koje se eventualno može očekivat tranzit migranata. Taj tranzit neće biti organiziran, ali je moguć zbog geografskog položaja naše županije. Prije svega to je kroz područje pograničnih općina s Republikom Slovenijom, pa su nam se na sastanku pridružili i predstavnici tih općina i grada Lepoglave. Dogovoreno je da punktovi Crvenog križa odnosno prihvatne točke, ukoliko se za to ukaže potreba, budu blizu graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska u Vatrogasnom domu Lovrečan Dubrava, na području Bednje u Vatrogasnom domu, u općini Donja Voća u Vatrogasnom domu, te na području grada Lepoglave na nogometnom igralištu u Cvetlinu - rekao je tom prilikom zamjenik župana i načelnik Stožera Alen Kišić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kišić je na sastanku pojasnio kako bi se na spomenutim točkama migranti u tranzitu mogli osvježiti i malo odmoriti prije nastavka puta.

- Ukoliko se ostvare rješenja koja su nam rečena i kod otkazivanja prihvata u Optujskoj ulici da će se problem rješavati na istoku naše zemlje, tada vjerujemo da neće uopće biti potrebe za time. Međutim, predvidjeli smo kao stožer te mogućnosti i spremni smo sa šatorima i svim drugim logističkim stvarima, dok je Crveni križ zadužen za pitanje hrane i vode. Sukladno i uputama policije moramo znati da ti ljudi ne vide našu zemlju kao trajnu destinaciju i ukoliko se i pojave oni će na našem području boraviti minimalno vremena jer žele što brže doći do svog cilja, a to je uglavnom Savezna Republika Njemačka – rekao je Kišić istaknuvši kako prema zadnjim dostupnim informacijama migranti ne bi trebali u značajnijem broju, a osobito ne organizirano, prolaziti kroz Varaždinsku županiju.

> Pored Varaždina prošlo 24 autobusa na putu prema Goričanu

Obzirom da je Crveni križ Varaždinske županije zadužen da u graničnim prihvatnim točkama osigura potrebnu hranu, predsjednica Nada Liber zamolila je građene da se uključe u akciju 'Pomognimo izbjeglicama na području Republike Hrvatske' u okviru koje se prikupljanju novčane i materijalne donacije te ih je podsjetila da ih građani mogu donijeti u prostorije GDCK Varaždin, S.Vraza 8, svakog dana od 9 do 19 sati.

Svi daljnji koraci bit će definirani i koordinirani u dogovoru s državnom razinom, a s obzirom na daljnji razvoj situacije, Stožer će se po potrebi i dalje sastajati i pravovremeno informirati građane.

Inače odlukom ministra zdravlja u Varaždinskoj županiji proglašeno je stanje pripravnosti za zdravstvene ustanove (domovi zdravlja, zavodi za javno zdravstvo, zavodi za hitnu medicinu, bolničke zdravstvene ustanove) i privatne zdravstvene radnike (koncesionare).

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci