Vijesti / Politika

Pokrenuta smjena Sanje Zember, ona kaže: 'Bolnica nije politički poligon!'

Pokrenuta smjena Sanje Zember, ona kaže: 'Bolnica nije politički poligon!'

Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin na svojoj je današnjoj sjednici, kao što smo bili najavili, pokrenulo postupak razrješenja ravnateljice Sanje Zember.

> BOLNICA Upravno vijeće u ponedjeljak smjenjuje Sanju Zember, odluka već spremna

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prijedlog odluke o njezinu razrješenju prihvaćen je većinom glasova; s tri glasa 'za' (Zoran Šantek, predsjednik - HNS, Jasminka Begić - SDP, i Ranko Stare - predstavnik svih djelatnika Bolnice ispred Stručnog vijeća) te dva glasa 'protiv' (Damir Habijan - HDZ, Liljana Levanić - predstavnica Radničkog vijeća).

Praktički bez rasprave

Odluka je prihvaćena gotovo bez ikakve rasprave. Doprinos raspravi dao je tek Damir Habijan, iscrpno se osvrnuvši na sve tri točke koje se ravnateljici stavljaju na teret.

Po njegovim riječima, odluka obiluje cijelim nizom proturječnosti, gdje se ravnateljicu proziva za propuste koji to nisu, a također se pritom poziva na članke i stavke zakona i Statuta Opće bolnice Varaždin koji - uopće ne postoje.

Habijanu neugodno

- Moram priznati da mi je neugodno što je ovakva odluka sad izašla van, jer se radi o odluci koja je puna pravnih netočnosti, pozivanja na pogrešne članke unutar Statuta, činjenice koje se navode u odluci nisu provjerene i ne odgovaraju stvarnosti - komentirao je Habijan nakon sjednice.

Cijelu njegovu izjavu i obrazloženje, kao i osvrt na tvrdnju o 'verbalnom deliktu', pogledajte u videu u nastavku...

> VIDEO Damir Habijan o smjeni Sanje Zember: 'Igramo se s opasnim stvarima'

O njegovim primjedbama nije se uopće raspravljalo, a ni bilo tko drugi od članova Upravnog vijeća nije imao što za dodati pa je sjednica vrlo brzo završena.

Osam dana za očitovanje

Time je pokrenut postupak razrješenja ravnateljice i ona ima osam dana od primitka odluke za očitovati se na nju.

Nakon sjednice Upravnog vijeća predsjednik Zoran Šantek održao je konferenciju za novinare na kojoj je detaljno obrazložio sve propuste aktualne ravnateljice te je odgovorio na sve upite medija.

Podrška Hrvatske liječničke komore

U Varaždin su danas doputovali i predstavnici Hrvatske liječničke komore, došavši pružiti podršku ravnateljici.

Rečeno je tako da je ono što je zapravo glavni 'krimen' Sanje Zember, a to je potpisivanje aneksa ugovora sa specijalizantima i specijalistima, upravo ono što je od nje tražio zakon, jednako kao i napuci resornog ministarstva.

- Sramotno je da je glavni razlog za smjenu to što je ravnateljica postupala po pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske. Kakvu to poruku šalju Upravno vijeće i Varaždinska županija? Zar oni ovdje poručuju da će oni koji će poštovati zakonske propise biti strogo sankcionirani? Moram reći da je u Hrvatskoj vladavina prava, a ni župan nije iznad zakona. To je skandalozno! – istaknuo je Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore.

Rečeno je da je jednaka procedura provedena u brojnim bolnicama širom Hrvatske i nigdje ravnatelji zbog toga nisu prozivani.

Osobni stav nije stav struke

Na cjelokupnu situaciju osvrnula se, naravno, i Sanja Zember. Ponovila je dio onoga što je već iznijela u priopćenju za javnost vezano uz dva navodno sporna momenta, a to su 'sistematizacija radnih mjesta' i 'najava o reizboru voditelja odjela'.

Napomenula je da osobni stav (donedavnog) predsjednika Stručnog vijeća (riječ je o Ivanu Pavličeku), na koji se morala očitovati, nikako nije i stav struke.

- Pravilnik o unutarnjem ustroju i sistematizacije radnih mjesta radili smo tri mjeseca, u njegovoj izradi je, osim svih mojih pomoćnika i zamjenika, sudjelovalo dvadesetak liječnika i desetak nezdravstvenih djelatnika. Na tri sjednice Stručnog vijeća o sistematizaciji se raspravljalo i sve izmjene i dopune su usvojene. Prezentiran je Pravilnik također i na Radničkom vijeću – iznijela je, između ostalog, Zember, pitajući se želi li nekoliko liječnika prezentirati ovu upravu kao onu koja ne provodi zakone.

Njezinu cjelovitu izjavu pogledajte u videu u nastavku...

> VIDEO Sanja Zember: 'Nekoliko liječnika nastoji stvari prezentirati drugačije'

Ne vidi objektivne argumente

Na kraju je naglasila i da 'bolnica nije politički poligon'.

Na pitanje što točno pod time misli i na temelju čega iznosi tu tvrdnju, rekla je da je to zbog toga što ne vidi objektivne argumente za svoje razrješenje.

Na izravno novinarsko pitanje je li na nju bilo političkih pritisaka po pitanju zapošljavanje određenih osoba, odgovorila je - potvrdno.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci