Vijesti / Politika

Habuš: 'Termoplin nije oštetio Grad, tko misli drugačije, široko mu polje'

Habuš: 'Termoplin nije oštetio Grad, tko misli drugačije, široko mu polje'

Očitovanje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) potvrđuje da Termoplin nije oštetio Grad Varaždin i da navodi nezavisnog gradskog vijećnika Zlatana Avara ne stoje.

Ustvrdio je to varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na današnjoj konferenciji za novinare, sazvanoj nakon što je prošloga tjedna Grad zaprimio odgovore na svoja pitanja upućena HERA-i.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, riječ je o slučaju kojeg je otvorio vijećnik Zlatan Avar, ustvrdivši, temeljem uvida u dokumente i detaljne analize, da je Termoplin gradskim ustanovama i tvrtkama fakturirao plin po cijenama bitno višima od one ponuđene u postupku javne nabave te da je time gradski proračun oštećen, samo u 2014. i 2015. godini, za oko 1,5 milijuna kuna.

> Sofisticirana krađa? Avar podnosi kaznenu prijavu protiv odgovornih u Termoplinu

- Ono što je HERA potvrdila je da su cijene plina po kojima je Termoplin fakturirao bile među najnižima u Hrvatskoj. Osim toga, ukupna vrijednost javne nabave nije prebačena - dao je glavne argumente za izrečeni stav, rekavši pritom da mu 'pao kamen sa srca'.

Osvrnuo se i na upitnost opravdanosti ugovora koji predviđa promjenjivu cijenu plina.

- Više od 80 posto javnih ustanova, što državnih, što gradskih, je na ugovorima s promjenjivom cijenom. I to je bila praksa 2014., to je praksa i danas. Ono što je bitno je da je cijena promijenjena u skladu s prilikama na tržištu, ali i da je i takva bila među najnižima na tržištu - kaža gradonačelnik.

Spomenuo je Habuš kako se 2014. godine svih pet ponuditelja na natječaj javilo s cijenom koja je bila niža od tržišne te da će Grad tražiti očitovanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja oko toga detalja i općenito određenih problema koji postoje u postupku javne nabave.

No on sam ne vidi ništa sporno u tome što je Termoplin ponudio cijenu po kojoj nikada nije fakturirao, i to stoga što je ugovor predviđao tu mogućnost.

Također, potvrdio je da je HERA uputila primjedbu vezanu uz to da je Termoplin promjenu cijene trebao najaviti 30 dana unaprijed, što nije učinio.

- Ali to je pitanje funkcioniranja gradskog upravnog odjela - prebacio je 'lopticu' opet na teren Mirele Ivanković, pročelnice Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu.

Zaključno je Habuš napomenuo da se očitovanje HERA-e može tumačiti 'dobronamjerno, iskreno, varaždinski', a može se i drugačije, 'na način kako nekome odgovara'.

- No ja nemam razloga sumnjati u to da Grad Varaždin nije oštećen. Ako netko misli drugačije, široko mu polje, može pravdu tražiti negdje drugdje.

Ispriku Zlatana Avara, kako je bio najavio, ipak neće tražiti.

- Prepustit ću to njemu. To je osobni rat. Ne može se tako tražiti svoje mjesto pod suncem - zaključio je Habuš.

I dok Grad neće podizati nikakvu kaznenu prijavu protiv Termoplina, ne znači da je ova priča završena. Prijavu je ovih dana podnio Zlatan Avar. Tumačenja Grada i HERA-e, pa i Termoplina, tako će biti (ili bi trebali biti) predmet kojim će se pozabaviti Državno odvjetništvo i vidjeti imali u ovome slučaju elemenata kaznenog djela ili nema.

> Slučaj Termoplin: HERA je tražila fiksnu cijenu, Grad ugovorio promjenjivu

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci