Vijesti / Politika

Država duguje Županiji 30 milijuna kuna, Čačić poručio: Dosta je, vratite novac!

Država duguje Županiji 30 milijuna kuna, Čačić poručio: Dosta je, vratite novac!

- Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar opstruira rad Varaždinske županije na način da petlja i odugovlači ranije postignut dogovor, prema kojem je država dužna Županiji isplatiti dugovanje u iznosu od 30 milijuna kuna, a tiče se participacije u JPP projektima – istaknuo je varaždinski župan Radimir Čačić na današnjoj konferenciji za medije.

Naime, istaknuo je Čačić, prva pretpostavka da podrže neke projekte prilikom formiranja ove Vlade, bila je da se izvrše obveze prema Varaždinskoj županiji, a riječ je o sudjelovanju u troškovima projekata sklopljenih po javno privatnom partnerstvu, koji se tiču dogradnje 32 škole i sportskih objekata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Obveze su definirane sporazumima i uredno isplaćivane u vrijeme Vlade Zorana Milanovića. Nitko do sada nije ni na koji način osporio te obveze, nikome nije palo na pamet da stvara zakonski okvir za isplate jer to nije potrebno. Ako su sporazumi potpisani, plaćanja su se ranije vršila, nema daljnje rasprave – pojasnio je Čačić.

Plaćanja Varaždinskoj županiji prestala su 2016. godine, a čak je i sam Štromar, kad je bio na čelu Županije, podignuo tužbu protiv države zbog neizvršenja obveza, kazao je aktualni župan.

- Stvar je neupitna u svakom pogledu, a sad se petlja. Ministar Marić je osigurao novce, u nekoliko navrata to potvrdio, zatražio da se novac isplati jer je predviđen u budžetu, no Štromar sa svojom ministricom Divjak petlja stvar. Izmišlja da treba još neka promjena u Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kojom bi se dozvolila isplata novca. Svi su jednoglasni da je to nepotrebno, ali ako ti, Štromaru, želiš prikupljati političke poene, glumeći da nešto radiš, nemam ništa protiv! Glumi koliko hoćeš, ali neka se to realizira.

Novac je trebao biti uplaćen u srpnju, istaknuo je Čačić, no do toga nije došlo.

- Nadalje je dogovoreno početkom rujna, opet ništa. Sastanak s ministricom Divjak i Štromarom bio je zakazan za rujan pa otkazan. Nakon toga sam uputio pismo ministrici Divjak u kojem sam iznio sve činjenice, no odgovor nisam dobio. Ipak su se javili i zakazali sastanak za 5. listopada i tog dana Štromar bez isprike otkazuje sastanak. Jučer sam uputio i javno pismo premijeru Plenkoviću u kojem tražim hitno rješavanje problema.

- Donesite osobnu odluku o tome ili razriješite potpredsjednika Vlade Predraga Štromara da bi se spriječilo njegovo daljnje djelovanje na nanošenju štete građankama i građanima Varaždinske županije! - stoji u pismu.

HNS odgovorio:' Štromar radi, Čačić samo galami!'

HNS je još u jutarnjim satim reagirao priopćenjem u kojem stoji sljedeće:

'Učestali verbalni i ničim izazvani napadi na Štromara redaju se iz tjedna u tjedan, kao da župan Čačić nema drugog posla, umjesto da prihvati ruku suradnje s potpredsjednikom Vlade i počne raditi na projektima.

Štromar je u više navrata rekao kako će zakonskim okvirima zajedno s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak osigurati trajno rješenje za objekte izgrađene po JPP-u, tako da se više ne može i neće dogoditi da država ta sredstva ne podmiruje. Zakonsko rješenje je spremno i idućeg tjedna će se naći u proceduri usvajanja.

Za razliku od Štromara, Čačić zakonske okvire nije osigurao kad je obnašao dužnost potpredsjednika Vlade jer mu očito nije bilo bitno, a sve je očitije da mu nije bitno ni sada, jer umjesto da zajedno s potpredsjednikom Vlade radi na tome, on samo galami, a sve u cilju vlastite samopromocije. I tu je temeljna razlika između Čačića i Štromara – Čačić galami, Štromar radi!

Zahvaljujući inicijativi dvoje članova Vlade iz HNS-ove kvote, ministrice Divjak i potpredsjednika Štromara, država će nadoknaditi neisplaćena sredstva za protekle dvije godine u iznosu od 30 milijuna kuna, te osigurati od iduće godine spomenutim zakonskim okvirima 15 milijuna kuna godišnje.

Također, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja osiguralo je investicije od 28,8 milijuna kuna za energetsku obnovu na području Varaždinske županije, a riječ je o školama, vrtićima i višestambenim zgradama.

Ni tu nije kraj, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja pripremilo je amandmane na Prijedlog strategije prostornog razvoja Republike Hrvatske, a sve u cilju kako bi se realizirao tzv. 'Čačićev projekt' brze pruge kroz Zagorje. Cilj amandmana je preciznije navođenje i planiranje razvojnih potreba u područjima cestovnog i željezničkog prometa.

Župane, vrijeme je da svoje osobne frustracije stavite u drugi plan i počnete raditi za dobrobit građana, što je odgovornost koju ste prihvatili kad ste postali župan. Građani Sjevera i Varaždinske županije zaslužuju više i bolje od Vaših bahatih ispada i samohvale!', stoji u priopćenju koje potpisuje Božica Makar, v.d. Predsjednica ŽO HNS-a Varaždinske županije.

Čačić odlučan: 'Županiji vratite novac, dosta je!'

Župan je priopćenje komentirao u svom stilu.

- Pomalo je tužno kad te samo sestrična brani. Stvari uistinu postaju groteskne! Projekti vezani uz ceste - meni se čini da sam ja to radio, no, ajde, star sam čovjek, možda sam zaboravio. Vidim da je sad i pruga Štromarova, svašta čovjek doživi! Gospodo, nemojte mi prodavati blesavoće poput 'Mi ćemo osigurati Županiji'. Ma nemojte, samo vratite naše novce!

Dodao je Čačić da od izvršenja obveza država ne može pobjeći.

- Oni će to nama sve platiti, ovako ili onako. Ako ne dogovorom koji je postignut, onda sudskim putem. Pred nama su projekti koje trebamo platiti, bez toga ne moženo pripremati proračun. Preživjet ćemo mi i bez toga, ali rade nam štetu, pokušavaju usporiti realizaciju projekata. Još jednom lijepo molim, prestanite nam nanositi štetu, dosta! - bio je rezolutan Čačić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci