Vijesti / Politika

DAN GRADA Ivan Čehok: 'Nakon ratnih, sada nam trebaju mirnodopski heroji'

DAN GRADA Ivan Čehok: 'Nakon ratnih, sada nam trebaju mirnodopski heroji'

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, održanom u Hrvatskom narodnom kazalištu, Varaždin je danas obilježio svoj Dan grada, koji je tradicionalno vezan uz blagdan Svetog Nikole.

Bila je to, kao i uvijek, prilika za svečarsku rekapitulaciju učinjenog i najavu onoga što tek predstoji, prigodne govore domaćina i uzvanika, kao i dodjelu javnih priznanja Grada Varaždina ovogodišnjim zaslužnicima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

> LAUREATI Ovo su zaslužnici koji su danas primili priznanja Grada Varaždina

Također, na svečanoj sjednici potpisana je Povelja o prijateljstvu između Varaždina i Vukovara. Svoje su potpise na Povelju stavila dvojica gradonačelnika - Ivan Penava i Ivan Čehok.

Uvodno je predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan pozdravio sve uzvanike. Među njima su bili Predrag Štromar kao izaslanik Vlade, Josip Križanić kao izaslanik Hrvatskog sabora, Predrag Benčić kao izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, primadona Ruža Pospiš Baldani, predstavnici veleposlanstava Japana i Mađarske, saborski zastupnici Robert Podolnjak, Božica Makar i Mario Habek, državni tajnik Zdravko Jakop, predstavnici Varaždinske županije Tomislav Paljak, Robert Vugrin i Natalija Martinčević i mnogi drugi.

U svojem je obraćanju Habijan stavio naglasak, nekoliko puta ponavljajući, na sintagmu 'novo varaždinsko jedinstvo'.

- To novo varaždinsko jedinstvo ne predstavlja ni jednoumlje, kao ni ono što neki nazivaju politikom 'glave skup'. Kad to zaživi, tada imamo temelje za djelovanje. Varaždin nema vremena i novaca za rasprave o prošlosti, a Gradsko vijeće ne bi trebalo funkcionirati kao politička arena, nego kao mjesto konstruktivne rasprave. U predizbornoj kampanji svi smo detektirali iste probleme, trebamo ih početi riješavati - rekao je Habijan pozivajući na jedinstvo.

Habijan je, jednako kao i neki drugi govornici, naglasak stavio na viziju Varaždina kao Studentskog grada, s 10 tisuća studenata na 46 tisuća stanovnika!

Također je iznio viziju Varaždina kao središte regije, ali na način da su u njemu smještene sve ključne institucije sustava. Govorio je o novim tehnologijama u gospodarstvu, mjerama koje Grad može napraviti na tome polju, kao i o onima na koje nema utjecaja. No sve je to zaključio riječima:

- Bez jedinstva sve te ciljeve neće biti moguće ostvariti. Zato je vrijeme da se izdignemo iznad razlika u političkim stavovima.

Okupljenima se potom obratila i Eva Škerbić, predsjednica Dječjeg Gradskog vijeća. Podsjetila je na niz projekata i aktivnosti usmjerenih djeci i zahvalila na brizi za dječje potrebe.

Gradonačelnik Ivan Čehok svoj je govor usmjerio prema onome što će uskoro uslijediti, a to je potpisivanje Povelje o prijateljstvu između Vukovara i Varaždina. Podsjetio je da je Varaždinaca u obrani Vukovara, gledano prema broju stanovnika, bilo najviše u odnosu na sve druge hrvatske gradove!

- Kad razmislimo o toj riječi 'heroji', onda nas put vodi u staru grčku. Riječ 'heros' na starogrčkom ne odnosi se samo na vojnike. To su bili oni koji su bili između čovjeka i boga. To su bili ljudi koji su na različitim područjima, prije svega, naravno, u ratu, obrani i borbi, nadilazili svoje vlastite granice, prekoračivali ono što čovjek može fizički ili duhovno i zapravo težili onome višemu. I na neki način tjerali svijet naprijed. I kao što smo tada, u ratu, imali takve heroje, mislim da jednako tako moramo u miru imati heroje. Netko je jednom rekao da su heroji u ratu vojnici, a u mirnodopskom dobu su to svi oni građani koji jednako tako mogu prekoračiti granice svoje sposobnosti, ili možda čak nesposobnosti, i tjerati društvo, grad Varaždin, Hrvatsku naprijed. Bit će tu sigurno puno otpora. Hegel je jednom rekao da ne postoje heroji za sluge i za sobare. A ja bih volio da se mi Varaždinci i Vukovarci, kao i cijela Hrvatska, više ne ponašamo kao sluge i sobari. Da priznamo, prije svega, heroje koji su to bili u ratu, ali da jednako tako znamo prepoznati one ljude koji danas tjeraju Hrvatsku naprijed. A to su poduzetnici, nastavnici, liječnici... Svi oni koji u teškim uvjetima žive i rade za drugoga, prekoračuju često granice svojih mogućnosti i pokazuju nam put kojim treba ići. Danas više nemamo izgovora. Ne može nam izgovor biti ni Budimpešta ni Beč ni Beograd pa ni Bruxelles. I kao što smo se tada borili za svoju teritorijalnu cjelovitost, za svoj integritet, od vanjskih neprijatelja, tako se i danas moramo boriti za svoju unutarnju cjelovitost, socijalnu cjelovitost. Ne smije nam se dogoditi da smo tada primali izbjegle i prognane, a danas gledamo kako naši mladi postaju izbjeglice iz ekonomskih razloga. Ne vrijedi nam ništa ni ova kultura baština, neće nam mnogo vrijediti ni ono što smo radili tijekom rata, ako nećemo imati dovoljno snage, i reproduktivne, i socijalne, i bilo koje druge, da Hrvatska bude zemlja prosperiteta i da Varaždin bude grad napretka - rekao je Čehok, između ostalog, u svome govoru.

Prisutnima se se obratili i Josip Križanić i Predrag Štromar, nakon čega je uslijedilo svečano potpisivanje Povelje o prijateljstvu između Vukovara i Varaždina. Kum ovome potpisivanju bio je jedan od varaždinskih heroja Vukovara, Damir Laljek, koji je u ono ratno doba 'skinuo' osam neprijateljskih tenkova.

Prigodnim se govorom na potpisivanje Povelje osvrnuo gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je istaknuo ne samo ulogu Varaždinaca u obrani toga grada, već je podsjetio i na značaj Varaždinskih dana rata u kontekstu cjelokupnog Domovinskog rata.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Varaždina uveličala je svojim nastupom sopranistica Lana Kos, izvevši dvije arije tijekom održavanja programa, nakon čega su domaćini i uzvanici nastavili druženje u manje formalnom ugođaju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci