Vijesti / Politika

Avar: 'Habuša demantira njegova vlastita interna revizija, Grad jeste oštećen!'

Avar: 'Habuša demantira njegova vlastita interna revizija, Grad jeste oštećen!'

Izvještaji varaždinske interne gradske revizije pokazuju suprotno od onoga što je na konferenciji za novinare u vezi 'slučaja Termoplin' izjavio gradonačelnik Goran Habuš. Grad jeste oštećen, a gradonačelnik, iz razloga kojeg tek treba razjasniti, odabrao je zataškati činjenice utvrđene u reviziji.

Iznio je to na današnjoj konferenciji za novinare gradski vijećnik Zlatan Avar, koji je još 29. ožujka otvorio u javnosti tu problematiku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

> Sofisticirana krađa? Avar podnosi kaznenu prijavu protiv odgovornih u Termoplinu

Podsjetimo, gradonačelnik Goran Habuš je na presici održanoj ovoga utorka, 10. svibnja, ustvrdio kako iz očitovanja Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) proizlazi da Termoplin nije oštetio Grad time što je na javnoj nabavi posao opskrbe plinom dobio ponudivši najnižu cijenu, da bi kasnije fakturirao po bitno višim cijenama. Pritom se Habuš pozvao na prosječnu cijenu plina u Hrvatskoj u navedenom razdoblju i činjenicu da je ugovorom između Termoplina i Grada definirana promjenjiva cijena plina.

> Habuš: 'Termoplin nije oštetio Grad, tko misli drugačije, široko mu polje'

Izvješće interne revizije ima četiri faze, rekao je Avar, a zasad su gotove prve dvije. Prva je objedinila Dječji vrtić Varaždin i sedam gradskih osnovnih škola te Centar za odgoj i obrazovanje 'Tomislav Špoljar'.

Prema podacima iz toga izvješća, razlika između ugovorene i fakturirane cijene kod Dječjeg vrtića Varaždin je oko 105.000 kuna, a kod sedam osnovnih škola oko 260.000 kuna za razdoblje od studenoga 2014. do kraja 2015. godine. Uzevši u obzir i podatke za Centar 'Tomislav Špoljar', gdje je razlika oko 35.000 kuna, dolazi se do ukupnog iznosa od 397.022 kune, samo za navedene proračunske korisnike!

Revizor je također ustvrdio da je Termoplin bio taj koji je trebao i morao osigurati dokumentaciju kojom se dokazuje da postoji tržišna osnova za povećanje ugovorenih cijena. S druge strane, upozorio je i nedostatke u sustavu interne kontrole unutar Grada Varaždina.

U konačnici, revizor je ustvrdio da je sve to 'rezultiralo nastalom financijskom štetom za gradski proračun'.

- Evo, činjenice su tu, dokumenti su tu. A Habuš kaže da mu je pao kamen sa srca. Što radi Grad u cijeloj toj priči? Ne postupa po preporuci HERA-e iz 2014. godine, koju je ponovila i u posljednjem očitovanju, da se ugovorno odredi fiksna cijena ili formula izračuna. Nadalje, Grad suspektno odustaje od naknade nastale štete. Pritom se poziva na prosječne cijene plina na hrvatskom tržištu koje je dala HERA, što nije uopće bitno za ovaj konkretan ugovorni odnos. Pritom zanemaruje to da HERA zapravo nije odgovorila Gradu ni na jedno pitanje. Uz sve to, vidimo, zataškava činjenice utvrđene internom revizijom. I, na kraju, svojim izjavama izlaže se šteti zbog potencijalnih tužbi drugih ponuditelja u postupku javne nabave - rekao je Avar, aludirajući na gradonačelnikovu izjavu da su se svi ponuditelji javili na natječaj s nižim cijenama od tržišnih.

Pritom je Avar medijima predočio očitovanje Međimurje plina, kojim ta tvrtka izjavljuje da svim svojim korisnicima fakturira plin po ugovorenim cijenama!

- Uslijed svega toga što znamo, pitanje je što se uopće događa u ostalim postupcima javne nabave!? Habuš traži sve moguće načine da pronađe alibi zašto se plin naplaćivalo više od ugovorenog. I to po principu 'čujte, još ste dobro prošli, jer ima i onih koji još više plaćaju'. Javna nabava je na ovaj način dovedena do apsurda, riječ je o čistom zadovoljenju forme!

Osvrnuo se na kraju i na gradonačelnikovu izjavu da Avar otvaranjem ovoga slučaja 'traži svoje mjesto pod suncem' i da se radi o 'osobnom ratu'.

- Osobna razina ulazi u priču kada jednoj strani ponestane činjenica, argumenata, dokumenata. Ja nemam ništa osobno ni protiv Habuša ni protiv Topolnjaka. Ali imam protiv ovakvog načina vođenja Grada i imam protiv rađenja budala od svih nas! Kad je riječ o moralnoj odgovornosti, moja savjest je čista. Da se ispričam zbog 'nanošenja štete ugledu Gradu'? Ni u ludilu. Ovo je za mene organizirani kriminal, a neka mjerodavne institucije odluče o tome - oštar je bio Avar, rekavši da je danas dopunio kaznenu prijavu koju je podnio protiv Ivana Topolnjaka i Nevenke Grbac i imenom Gorana Habuša, kako je i bio najavio.

> Avar o Termoplinu: 'Kaznenoj prijavi dodajem još jedno ime, ono Gorana Habuša'

Na kraju, odgovarajući na novinarska pitanja, Avar je iznio i neke ozbiljne navode vezane uz potencijalnu tužbu Termoplina protiv njega.

> 'Upućena su mi upozorenja da igram opasnu igru, ali ne bojim se'

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci