Vijesti / Kultura

LUPINIZAM U VARAŽDINU Lupino gradu poklonio svoju skulpturu 'Leteća Venera'

LUPINIZAM U VARAŽDINU Lupino gradu poklonio svoju skulpturu 'Leteća Venera'

'Leteća Venera' naziv je skulpture umjetnika Ivana Lepena, poznatijeg kao Stephan Lupino, koja je na sam Dan grada, 6. prosinca, predstavljena u Ulici Tome Blažeka u Varaždinu.

Dar je to umjetnika ovom gradu za kojeg ga vežu brojne uspomene, budući da je djetinjstvo proveo upravo u toj ulici. Lupino je svjetsku slavu stekao umjetničkom fotografijom, dok danas postaje sve priznatiji autor skulptura.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Fotografija nije bila dovoljna za mene pa sam osjetio potrebu da se izražavam putem drugih umjetnosti. Tako sam najprije izrađivao umjetnički namještaj, a potom skulpture od drveta, metala.

Skulptura od metalnih ploča visine 3 metra izrađena je u maniri njegovog sve poznatijeg umjetničkog stvaranja nazvanog 'lupinizam'.

- Nadahnuta je lupinizmom, to me tjera već neko vrijeme. Ljudsko tijelo je bilo primarno moja inspiracija, no radim i druge stvari - kazao je te dodao kako je njegova 'želja da Varaždin postane grad skulptura'.

- Već imam u pripremi novu skulpturu od bronce koja će također mjesto pronaći na ulicama ovog grada.

Suglasnost za postavljanje skulpture uz Zagrebačku banku dale su i sve nadležne institucije, a troškove materijala za izradu i postavljanje skulpture uz Grad Varaždin snosili su i donatori.

- Dugo u Varaždinu nije bilo urbanih skulptura u gradu, a na ovaj način ipak nadomještavamo taj nedostatak. Lupino izlaže po svjetskim metropolama i bilo je logično da gradu pokloni skulpturu koja je u ulici gdje je odrastao - istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok.

Poziv je to, dodaje Čehok, ostalim umjetnicima da gradu predlože svoje skulpture.

- Grad će se pobrinuti za odlijevanje umjetničkih artefakata, a prostor će se time obogatiti.

Iako se dio umjetnika žali što nije postojao javni natječaj za spomenuto postavljanje, gradonačelnik odgovara:

- Svi umjetnici koji su se javili Gradu za izložbu, postavljanje skulpture, uvijek su dobrodošli. Naravno da se javni natječaj ne može provesti ako imate skuplturu koja se u neki prostor uklapa poput ove. Nema razloga za zavist i ljubomoru, svi koji žele imat će mogućnost izlaganja, samo neka se jave! - zaključio je Čehok.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci