Vijesti / Kultura

Europska noć muzeja: Besplatan ulaz u Gradski muzej Varaždin 21. svibnja

Europska noć muzeja: Besplatan ulaz u Gradski muzej Varaždin 21. svibnja

Gradski muzej Varaždin i ove će se godine bogatim programom uključiti u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, kojeg je 1977. godine ustanovio UNESCO ICOM (Međunarodno vijeće muzeja), i on se od tada, 18. svibnja, obilježava širom svijeta.

Tako će se u sklopu Srijede u Muzeju, 18. svibnja, održati predavanje Floskule o muzejima u Gradskom muzeju (Palača Herzer, Franjevački trg 10).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Muzejima se izriču crna proročanstva. Kažu neki da su muzeji zastarjeli, da moraju postati moderni cyber, virtualni, elektronički muzeji ili ih neće biti. Virtualni muzeji će ostaviti fizičke muzeje bez posjetitelja. Govori se da su muzeji u krizi i da moraju postati održivi ili ih neće biti. Ovakve tvrdnje slušamo sve češće. Održavaju se savjetovanja o održivosti, slušamo gurue elektroničkog svijeta i savjete spasitelja koji nude rješenja za izlazak iz krize. No, radi se samo o pomodnom nizanju floskula.

Podaci pokazuju da su muzeji popularniji nego ikada u povijesti. Virtualna stvarnost samo je pojačala interes za realne predmete. Muzeji su i do sada u punoj mjeri imali održivi razvoj. Floskule će napasti brojkama, objelodanjivanjem pozadine, jednostavnim uvidima (evidencijama), sve prezentirano u power-pointu s mnoštvom ilustracija. Ove teze naznake su predavanja povjesničara umjetnosti i konzervatora savjetnika Želimira Laszla, koji će održati predavanje. Prigodna tema aktualizira status muzeja u suvremenom dobu.
Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Program Europske noći muzeja

U subotu, 21. svibnja će u sklopu 12. Europske noći muzeja posjetitelji moći besplatno razgledati izložbene postave Gradskog muzeja Varaždin - u Starom gradu, Palači Herzer i Sermage, od 20 sati do ponoći.

Europska noć muzeja je manifestacija koja se, uz Međunarodni dan muzeja, od 2005. godine organizira pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i UNESCO ICOM-a (Međunarodnog vijeća muzeja), u koordinaciji Ministarstva kulture i komunikacija Republike Francuske.

Gradski muzej Varaždin u ovoj priredbi sudjeluje redovito svake godine od samoga početka, kada se besplatnim noćnim razgledom svojih izložbenih postava pridružuje tisućama muzeja širom Europe.

Program:

GMV STARI GRAD
Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela

GMV PALAČA HERZER
Stalni postav Entomološkog odjela Svijet kukaca
Izložba Varaždin pod krunom Habsburgovaca / II. dio

GMV PALAČA SERMAGE
Izložba Varaždin pod krunom Habsburgovaca / I. dio

TRIBUTE TO THE POLICE / koncert
GMV Palača Sermage, 20 – 24 sata

Uz glazbenu raznolikost, pod svjetlom reflektora, ovogodišnju Europsku noć muzeja doživite u jazz, reggae i rock stilu svjetski poznatih hitova grupe The Police, čije će obrade izvoditi varaždinski trio pod imenom Dr. Vinko & The Milicija.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci