Vijesti / Regija

najizglednije - aviotretiranje

Vlada RH i Osječko-baranjska županija pomažu gradovima i općinama u borbi protiv komaraca

Vlada RH i Osječko-baranjska županija pomažu gradovima i općinama u borbi protiv komaraca
Davor Javorovic/PIXSELL

Aviotretiranje je sada najbolja opcija kako bismo riješili ovaj ne samo zdravstveni nego i poljoprivredni i gospodarski i turistički problem, poručio je župan.

Danas je u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije održana hitno sazvana Koordinacija župana s načelnicima i gradonačelnicima na temu alarmantno velikog broja komaraca na području gradova i općina Osječko-baranjske županije.

Župan Ivan Anušić, prošlog je petka (14. lipnja) u Zadru održao sastanak i s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem kako bi Vlada RH pomogla s dodatnim sredstvima da se riješi problem komaraca. Slijedom toga, jučer (18. lipnja) je u Osječko-baranjskoj županiji održan sastanak s predstavnicima Grada Osijeka nakon kojeg je Vladi RH poslana molba za pomoć u provođenju mjera dezinsekcije na području Osječko-baranjske županije.

komarci avion
avionsko zaprašivanje Od komaraca Osječane spašavaju avioni iz Srbije?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na današnjoj sjednici Vlade, uoči županijske Koordinacije donesen je Zaključak u vezi s rješavanjem problematike dezinsekcije komaraca u Osječko-baranjskoj županiji. Ovim se Zaključkom zadužuje Ministarstvo zdravstva da, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, jedinicama lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije te Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, poduzme odgovarajuće mjere radi rješavanja problematike dezinsekcije komaraca na području Osječko-baranjske županije u cilju što kvalitetnije zaštite zdravlja ljudi na njezinom području.

- Brzom reakcijom  i ovim Zaključkom Vlada RH dala nam je do znanja da stoji na raspolaganju za financijsku pomoć koliko god bude potrebno, a na nama je sada da pronađemo način kako najbrže i najučinkovitije riješiti problem s komarcima. Dosadašnji sustav očigledno nije dobar, svaka općina i grad radili su tretiranje na svoj način i u različito vrijeme, a neki od njih nisu ni imali sredstva za borbu protiv komaraca u svojim proračunima niti su provodili bilo kakvu aktivnost – rekao je župan Anušić te dodao kako će novci biti utrošeni na aviotretiranje kako bi sanirali ovu izvanrednu situaciju.

Dodao je da nema zabrane aviotretiranja, već da postoje određeni uvjeti koji se moraju ispuniti za tretiranje iz zraka iznad naseljenih mjesta, rubnih dijelova Kopačkog rita te drugih poplavnih područja.

- Tretiranje komaraca sa zemlje u ovom trenutku ne daje rezultate, što je vidljivo, aviotretiranje je sada najbolja opcija kako bismo riješili ovaj ne samo zdravstveni nego i poljoprivredni i gospodarski i turistički problem. Postoje mjesta koja su poplavna, a nedostupna su za tretiranje sa zemlje i s tih područja dolazi najviše komaraca – rekao je župan i naglasio kako je Osječko-baranjska županija prošle godine osnovala Povjerenstvo za koordinaciju sustava kontrole komaraca i uspostavljanja programa u gradovima i općinama.

Županija nema nadležnost provoditi mjere tretiranja komaraca pa je Povjerenstvo započelo s izradom Strategije kontrole komaraca koja bi dala jasne smjernice općinama i gradovima u čijoj je nadležnosti prevencija i suzbijanje komaraca.

 - Strategija koju donosimo obuhvaća 365 dana borbe protiv komaraca, ključno je larvicidno tretiranje na područjima gdje su epicentri njihovog razmnožavanja kako bi spriječili situacije u kakvoj se danas nalazimo. Temeljem Strategije planiramo oformiti javnu ustanovu koja će uz Zavod za javno zdravstvo koje vrši monitoring, vršiti kontrolu, prevenciju i suzbijanje komaraca tijekom cijele godine na području svih općina i gradova jer komarci ne poznaju administrativne granice, a lete i do 40 kilometara od staništa – zaključio je župan Anušić.

komarci
upoznajmo neprijatelja 15 činjenica o komarcima koje možda niste znali

Na današnjoj je Koordinaciji zaključeno kako će nakon usvajanja Strategije na Županijskoj skupštini, istu dobiti sve jedinice lokalne samouprave kako bi je usvojili na gradskim i općinskim vijećima jer će Strategija dati jasne smjernice kako smanjiti razinu komaraca do te mjere da ne utječu na kvalitetu života stanovnika Osječko-baranjske županije. 


Izdvojeno

Reci što misliš!