Najveća kazna do sada izrečena u Hrvatskoj: HT mora platiti vrtoglavi iznos novca

Foto: Pixsell

HT je optužen da nije domaćem regulatoru HAKOM-u dostavio maloprodajne cijene, u razdoblju od 2015.i 2016. godine, po kojima su prodavali svoje usluge

Hrvatski Telekom pravomoćnom je presudom kažnjen i mora platiti kaznu od 28,1 milijun kuna. Najveća je to kazna do sada izrečena nekom telekomunikacijskom operateru u Hrvatskoj.

Kako su potvrdili iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) HT je optužen da nije domaćem regulatoru HAKOM-u dostavio maloprodajne cijene, u razdoblju od 2015.i 2016. godine, po kojima su prodavali svoje usluge. A one su se uglavnom ticale paketa s ugovornom obvezom na 24 mjeseca, piše Novac.hr.

HT je stoga prodavao svoje usluge po nižim cijenama i tako privlačio nove korisnike, zaključak je presude Visokog prekršajnog suda u Zagreba. Budući da je riječ o teleoperateru od značajne snage na hrvatskom tržištu, HT je svojim postupcima ugrozio fer tržišno natjecanje. Sud je donio odluku na temelju dokumenata desetak privatnih korisnika kojima su prodane razne usluge i paketi, a da te cijene nisu dostavljene regulatoru.

Iz HT-a su za Novac.hr odgovorili da su presudu tek zaprimili i da analiziraju daljnje pravne korake.

“U svakom slučaju, smatramo kako visina kazne, s obzirom na prekršaj koji nam se stavlja na teret, nije primjerena. Naime, prekršaj koji se stavlja na teret odnosi se na propust u dostavi cjenika HAKOM-u za jednu od tarifa u 2015. godini. Hrvatski Telekom inače kontinuirano mijenja tarife i, u skladu s tim, uredno dostavlja obavijesti HAKOM-u, kako je to i propisano zakonom”, navode u svojem odgovoru.

Visoki prekršajni sud u Zagrebu smatra da je takva praksa HT-a osobito teška povreda Zakona o elektroničkoj komunikaciji, a predviđena kazna u tom slučaju iznosi od 1 do 10 posto godišnjeg bruto prihoda. Budući da je prihod HT-a za 2016. godinu bio 6,1 milijardu kuna. Sud je mogao HT-u odrediti kaznu od 60 do 600 milijuna, međutim Općinski prekršajni sud koji je donio prvu nepravomoćnu presudu odredio je pola minimalne kazne, tj. 0,5 posto jer je uzeo kao olakotnu okolnost to što HT prije nije bio kažnjavan.

Cijeli proces započeo je 2015. godine kada je Vipnet, današnji A1 prijavio HT jer korisnicima nude paket usluga uključujući neograničene telefonske razgovore, flat internet i televiziju za 200 kuna. Taj paket, prema prijavi nije bio javno dostupan niti naveden u cjeniku HT-a, piše Novac.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari