VIJESTI.hr

VIDEO Sporna konoplja: Mladića policija privela zbog majice s listom marihuane - kazne dosežu do 20 tisuća kuna

VIDEO Sporna konoplja: Mladića policija privela zbog majice s
listom marihuane - kazne dosežu do 20 tisuća kuna

Još jedan primjer nevjerojatnog hrvatskog pravosuđa osvanuo je u Đurđevcu, gdje se suci ozbiljno bave mladićem koji je nosio majicu s listom marihuane. Jučer ujutro ga je zbog toga privela policija i protiv njega podnijela optužni prijedlog jer je majicom tobože promovirao drogu.

Većina Hrvata ne zna da su takve majice zabranjene

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon što je ispitan pušten je na slobodu, ali ne s majicom. Ona je ostala u policiji.

"U ulici Stiska zatečen je 20-godišnjak koji je nosio majicu s listovima droge marihuane čime je promovirao drogu, majica je oduzeta i protiv njega je podnesen optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu", izjavila je glasnogovornica PU koprivničko-križevačke Dijana Žagar.

Mladić, kao i većina Hrvata, nije znao da je nošenje takve majice zabranjeno, jer one se mogu kupiti posvuda, u trgovinama i na Internetu. I Đurđevčani se čudom čude zašto je njihov sugrađanin priveden.

"Dobila sam takvu majicu na poklon iz Španjolske. Imam ju doma i šta sad to znači da koristim drogu ili sam za korištenje droge, naravno da ne. Ali imam takvu majicu i ne smatram da je to kriminalno dijelo, jel da?'', prokomentirala je Elena, također iz Đurđevca.

U Hrvatskoj je legalno kupiti konopljino ulje, ali ne i imati konoplju na majici

I nije to prvi takav slučaj: novinari Direkta već su izvještavali o djevojci koja se iz istog razloga četiri godine povlači po sudovima. Zato pazite - iako u Hrvatskoj posve legalno možete kupiti konopljino ulje, brašno ili majice od konoplje - ako je na majici otisnut list konoplje, onda možete dobiti kaznu od pet do 20 tisuća kuna.

Mnogima zvuči bizarno, ali zakon je takav kakav je, pa se nošenje majice s listom marihuane smatra promicanjem droge. Iako posjedovanje malih količina marihuane više nije kazneno djelo nego prekršaj i bez obzira na to što će uskoro biti legalno uzgajati marihuanu u medicinske svrhe.

''Dakle, temeljem članka 4. Zakona o suzbijanja i zlouporabi droga, jasno je da je zabranjeno nošenje i prezentiranje nošenjem na odjeći i na bilo koji drugi način", izjavila je glasnogovornica PU koprivničko-križevačke Dijana Žagar.

Zbog majice s natpisom kanabis morao na sud

Đurđevčanin nije prvi koji je zbog slike marihuane završio u policiji. Nedavno su novinari Direkta izvjestili o još apsurdnijoj priči o Zagrepčanki koja se zbog majice s listom marihuane po sudovima povlači već četiri godine.

Zbog objave fotografije na Facebooku, problema sa zakonom je imao i Ludbrežanin, a na sudu je završio i Varaždinac koji je nosio majicu s natpisom kanabis. Privođenja zbog lista marihuane na majici kratko je komentirao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković: "Ne znam o tom slučaju, ne mogu komentirati, hvala lijepo."

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković smatra da je došlo vrijeme da se zakon izmjeni.

"Mislim da se radi o jednom potpuno anakronom zakonu. I u okruženju Hrvatske, gdje god se maknete naći ćete dućane koji prodaju i takve proizvode i majice s listom marihuane. Mislim da se radi o jednom zakonu koji je zaostao iz jednog prošlog vremena i drugačijeg sklopa razmišljanja", rekao je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Dok se zakon ne izmjeni nošenje majica s listom marihuane je promoviranje droge zbog čega možete završiti na sudu i platiti kaznu do 20 tisuća kuna.

RTL.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!