Vijesti / Životni stil

Voćkarica&Vrtlarica: Vrijeme je za sjetvu i sadnju tikvi

Voćkarica&Vrtlarica: Vrijeme je za sjetvu i sadnju tikvi

Prema dugoročnim prognozama očekuje nas obilje sunca i relativno visoke temperature, a 'ledeni sveci' su iza nas tako da je krajnje vrijeme za sjetvu odnosno sadnju tikvi. Tikve su osjetljive na niske temperature, te mogu zaostati u rastu i razvoju ako su temperature ispod 10°C, a već slabi mraz može u potpunosti uništiti biljku.

Minimalna temperatura tla potrebna za klijanje je 14ºC, pri čemu je klijanje vrlo sporo. Sjetva u hladno i prevlažno tlo može dovesti do truleži i propadanja sjemena. Iz tog razloga odlučila sam se na proizvodnju presadnica u plasteniku, a sadnju na stalno mjesto odradila sam posljednjih nekoliko dana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Optimalna temperatura za sjetvu tikvi je iznad 20ºC pri kojoj posijano sjeme nikne za 3 do 4 dana. Dva do tri tjedna nakon sjetve biljka razvija 1 do 2 prava lista i može se presaditi kada prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazeva.


Korijen tikvi je vrlo osjetljiv i presadnice se mogu presađivati samo sa grudom supstrata. Poželjno je da tlo za sadnju bude duboko obrađeno i obilno pognojeno stajskim gnojem.

Stabljika tikava je vriježa koje može narasti i po nekoliko metara. Zbog bujnog rasta i dugih vriježa, tikve trebaju veći vegetacijski prostor što treba uzeti u obzir prilikom odabira razmaka sadnje.


Cvjetovi tikava su jednospolni (razlikujemo muške od ženskih), a biljka je jednodomna. Latice intenzivno žute boje privlače kukce, naročito pčele.

Tri su osnovne botaničke vrste iz roda Cucurbita koje se uzgajaju kao povrće, a razlikuju se prema obliku i građi lista, cvijeta, stapke, ploda i sjemena. U različitim dijelovima Hrvatske tikve nazivaju različitim imenima kao što su bundeva, buča, tikvica, turkinja, pečenica, mirisača, cuka koja ih u biti ne razlikuju, pa se stječe pogrešan dojam da se radi o jednoj vrsti. Vrlo je važno poznavanje razlika između obične tikve, tikve pečenice i muškatne tikve s obzirom na optimalni trenutak berbe, način konzumacije i skladištenje.


Plodovi tikvica beru se već 6 dana nakon oplodnje, a najčešći način pripreme je pohanje i pirjanje.

Kod obične tikve (Cucurbita pepo) koriste se samo mladi plodovi za pripremu jela. U tu grupu ubrajamo tikvice, patišone i buče. Zovemo ih i ljetne tikve jer se koriste za potrošnju u svježem stanju, a beru se sukcesivno kako plodovi dosižu željenu veličinu. Nije rijetkost da se u povoljnim uvijetima zametne puno plodova, ali to su već “slatke brige”. Ukoliko nekoliko plodova preraste ciljanu veličinu moramo ih pobrati, jer će oni kočiti razvoj novih mladih plodova. Patišoni ili zvjezdaste tikvice beru se vrlo mlade i mariniraju se slično kao krastavci. Buče se beru kada plod dosegne približno 2/3 pune veličine, a vanjska kora je mekana. Od njih se priprema poznati zagorski specijalitet “bučnica”.


U posljednje vrijeme jako je popularna tikva pečenica poznata pod nazivom Kabocha. Boja mesa je narančasto crvena, a obiluje beta-karotenom, vitaminom B1 i sirovim vlaknima. Koristi se uglavnom za pripremu krem juha.

Tikve pečenice (Cucurbita maxima) konzumiraju se u zimskom i proljetnom periodu, a najvažniji uvijet za dobro čuvanje je zrelost plodova. Stoga prilikom sjetve birajte ranije kultivare koji dozrijevaju nakon 90 dana. Beru se prije prvih mrazeva zajedno sa stapkom koja služi kao drška. Preporučam da ih dobro očistite od zemlje, odumrlog lišća i na par dana ostavite na toplom mjestu kako bi brže zarasla eventualna oštećenja.


Najpoznatiji predstavnik grupe muškatnih tikava je Butternut. Prošle godine sam prvi put uzgojila i njezinog bliskog srodnika Butternut Rugosa (naborana kora, veća težina) koji me oduševio okusom i intenzivnom bojom mesa.

Za muškatne tikve (Cucurbita moschata) vrijede slična pravila glede berbe i konzumacije plodova kao i za tikve pečenice. Razlikuju se od pečenica po kruškolikom obliku ploda. Boja ploda je krem bijela do žuta, a kora može biti glatka ili naborana.


Tikve pečenice i muškatne tikve mogu se čuvati više od 6 mjeseci u prozračnim i suhim skladištima na temperaturi od oko 10°C. Turkinje se tradicionalno pripremaju za Badnjak isječene na kriške i pečene u pećnici.

Još uvijek nije kasno za sjetvu sjemena ili sadnju presadnica tikvi. Plodovi se mogu pripremiti na bezbroj načina, a njihova prehrambena vrijednost najviše dolazi do izražaja u zimskom periodu kada je ograničen izbor svježeg voća i povrća.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci