Vijesti / Životni stil

U SIRU je spas: Znate li od čega sve samo 40 grama dnevno smanjuje rizik?

U SIRU je spas: Znate li od čega sve samo 40 grama dnevno smanjuje rizik?

U novoj studiji, istraživači navode da jedenje oko 40 grama sira svaki dan može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i moždanog udara. Ovi novi nalazi proizlaze iz analize 15 opservacijskih studija koje su proučavale učinke unosa sira na rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Li-Qiang Qin - koji radi u Odjelu za prehranu i higijenu hrane na Sveučilištu Soochow u Kini - i njegovi kolege, predstavili su svoje rezultate u European Journal of Nutrition.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sir je nesumnjivo jedna od najdražih namirnica brojnih ljudi. Sir sadrži neke hranjive tvari koje su korisne za zdravlje - kao što su kalcij, cink i vitamini A i B12, no također je bogat zasićenim mastima, što može povećati razinu kolesterola i povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Nova studija, međutim, sugerira da ovaj popularni mliječni proizvod može imati upravo suprotan učinak na kardiovaskularno zdravlje.

Za svoju studiju, Qin i kolege proveli su meta-analizu 15 opservacijskih studija koje su istraživale kako potrošnja sira utječe na ukupni rizik od srčanih bolesti, kao i rizik od koronarnih bolesti srca i moždanog udara.

Ukupno, studije su uključivale više od 200.000 sudionika, a učinci unosa sira prate se više od 10 godina. Većina studija uključivala je ispitanike koji nisu imali kardiovaskularnih bolesti na početku studije.

Analiza je pokazala da ljudi koji redovito konzumiraju sir imaju do 18 posto manju vjerojatnost za razvoj kardiovaskularnih bolesti i do 14 posto manju vjerojatnost da će razviti koronarne srčane bolesti i do 10 posto manju vjerojatnost da će imati moždani udar, u usporedbi s onima koji su imali mali unos sira.

Znanstvenici su izvijestili da su ti učinci bili najsnažniji među sudionicima koji su svakodnevno konzumirali oko 40 grama sira. U zaključku su napisali: "Ova meta-analiza prospektivnih studija ukazuje na nelinearnu inverznu povezanost između konzumiranja sira i rizika od kardiovaskularnih bolesti."

Stoga, sir na dasku i počastite se!

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci