PSIHOPATI nisu isti diljem svijeta - otkrivaju rezultati opsežne studije

PSIHOPATI nisu isti diljem svijeta - otkrivaju rezultati opsežne studije

Nedavno je provedena studija u kojoj su pregledani zapisi o 5.500 psihopata u Sjedinjenim Američkim Državama i oko 2.000 psihopata u Nizozemskoj - prema zapisima kvalificirani su po svojim primarnim simptomima.

Koristili su kontrolnu listu dr. Roberta Hare, standardni upitnik za potencijalne psihopate, koja se naziva Hare check-lista. Rezultati su zanimljvi: U SAD-u su psihopati koji su proučavali pokazali uglavnom bešćutnost i nedostatak empatije, dok su nizozemski pacijenti postigli puno veći 'broj bodova' u neodgovornosti i "parazitskom načinu života" od američkih pacijenata. Članak objavljen u časopisu Journal of Abnormal Psychology odnosi se na korištenje mrežne analize za dovršetak studije.

Što to znači? Moglo bi biti da su kulturološke razlike ono što razlikuju pacijente; uzorci su bili prilično veliki, ukupno gotovo 7.500 slučajeva.

Dvadeset pitanja čine revidirani popis za kontrolu psihopatije, a ta se pitanja dotiču četiri široka područja psihopatije, procjenjujući pacijenta:

- afektivna obilježja (nedostatak empatije, neodlučnost, plitka emocionalna iskustva i neustrašivost)
- interpersonalni problemi (odvojeni, manipuliranje drugima, patološko laganje)
- pitanja o načinu života (neodgovornost, loša kontrolu ponašanja)
- antisocijalno ponašanje (uključujući probleme s ponašanjem u djetinjstvu i kriminalno ponašanje u djetinjstvu i u odrasloj dobi)

Istraživanje je također pokazalo da 'plitko emocionalno iskustvo' nije bilo niti blizu toliko izraženo kod nizozemskih pacijenata, u usporedbi s američkim. Kako se završavaju i daljnja istraživanja, postat će jasnije zašto postoje kulturološke i geografske razlike kod psihopata.

'Nalazi podižu važnu mogućnost međukulturnih razlika u psihopatiji fenotipske strukture, varijacije mjerenja PCL-R ili oboje', napisali su autori studije.

Besplatnu Varazdinski.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Oliver u RTL Direktu o 70. rođendanu kojeg slavi velikim koncertom: 'Koncert će bit dug i bit će dobro'