Vijesti / Sport

U Međužupanijskoj nogometnoj ligi pola Međimuraca i pola Varaždinaca

U Međužupanijskoj nogometnoj ligi pola Međimuraca i pola Varaždinaca

Temeljem sporazuma Izvršnog odbora Županijskog nogometnog saveza Varaždin i Izvršnog odbora Međimurskog nogometnog saveza iz 2014. godine, IO ŽNS Varaždin je na III. redovnoj sjednici održanoj 27.lipnja donio više odluka.

Jednoglasno su prihvaćena izvješća Povjerenika za natjecanje, Povjerenika za suđenje te Disciplinskog suca iz natjecateljske 2015/16. godine, bez izmjena ili dopuna. Jednoglasno su prihvaćene liste delegata i sudaca za MŽNL ČK-VŽ za natjecateljsku 2016/17. godine bez izmjena ili dopuna.

Jednoglasno je donesena Odluka da Željko Franić obavlja dužnost Povjerenika za suđenje MŽNL ČK-VŽ u natjecateljskoj 2016./17. godini. Jednoglasno je donesena Odluka da Slavko Kuščer obavlja dužnost člana Komisija za žalbe MŽNL ČK-VŽ u natjecateljskoj 2016./17. godini.

Jednoglasno je donijeta Odluka o sastavu lige, koja će brojiti 16. klubova, u natjecateljskoj 2016/17. godini. Svi klubovi su sudjelovanje potvrdili prijavom u natjecanje do zadanog roka.

Klubovi iz Međimurja su: 1. Polet (Sveti Martin na Muri),2. Nedelišće,3. Rudar (Mursko Središće),4. Mladost Komet (Prelog),5. Sloboda (Slakovec),6. Pušćine, 7. Međimurec (Dunjkovec Pretetinec) i 8. Sloga (Čakovec).

Tu je i osam klubova iz ŽNS Varaždin: 1. Podravina (Ludbreg),2. Zadrugar (Hrastovsko), 3. Plitvica (Gojanec), 4. Zelengaj (Kućan Donji), 5.Novi Marof, 6. Varteks (Varaždin), 7. Jalžabet i 8. Nedeljanec.

Planirani početak natjecanja je 20./21.kolovoza. Planirani plenum klubova, seminar delegata i sudaca će odrediti vodstvo natjecanja NS Međimurja odnosno Komisije sudaca Međimurja i Varaždina. Liste sudaca i delegata iz Varaždinske županije će biti dostavljene vodstvu natjecanja nakon primopredaje dužnosti Povjerenika za natjecanje. Primopredaja dužnosti Povjerenika za natjecanje planira se 1. srpnja, tj. službenim početkom nove natjecateljske godine.

Izvješće Povjerenika za natjecanje Željka Franića: Prosjek 250 gledatelja po utakmici

Održana su dva Plenuma klubova. Nazočno je bilo 98 % predstavnika klubova. Natjecanje je počelo 22.08.2015. godine 1. kolom, a završilo 11.06.2016. 30. kolom. Klubovi su bili upoznati s Propozicijama natjecanja, sustavom delegiranja sudaca, Disciplinskim pravilnikom te načinom licenciranja trenera. Sve utakmice se vode kroz aplikacijski sustav COMET, a klubovi su se u potpunosti pridržavali. Održana su dva seminara sudaca te dva seminara delegata.

Svi klubovi se natječu sa najmanje 3 mlađe kategorije, kako u HNS središtu sjever tako i u domicilnim Županijskim savezima. Rezultati i tablica su se vodili i kroz internet stranicu ŽNS Varaždin gdje su se mogli vidjeti rezultati i tablica već 15 minuta nakon završenih utakmica. Svi klubovi su kotizacije za natjecanje plaćali na vrijeme, a kazne i ostale prinadležnosti savezu na vrijeme.

Prvak natjecanja je zasluženo NK Nedelišće kojem ovom prilikom i čestitam. Prosjek starosti / mladosti lige iznosi 24,6 godina. Najstariju ekipu ima Zadrugar (25,5 godina), a najmlađu Varteks (20,4 godine). Svi klubova su organizirali utakmice u skladu sa Pravilnikom o nogometnim natjecanjima i Propozicijama natjecanja,e ostalim odlukama i propisima HNS-a i ŽNS Varaždin.

Izostanak neutralnosti sudaca i delegata nismo mogli izbjeći jer se natječu samo klubovi iz dva saveza. Tijekom prvenstva nisam imao niti jednu zamjerku klubova prema delegatima. Podnijeta je i jedna prijava protiv delegata kao navijača zbog povrede kodeksa ponašanja te je bio izostavljen s dva delegiranja. Jednom delegatu je ispravljena ocjena te je bio izostavljen s dva delegiranja. U 25. kolu je delegat “poklonio” ocjenu (ispravio drugi dan – neosnovano) te do kraja nije više bio delegiran.

Neki od propusta delegata: loše vođenje sastanka pred utakmicu,  nisu imali kvalitetnu analizu suđenja nakon utakmice, nepridržavanje kodeksa o ponašanju tj. komentiranje suđenja s neovlaštenim osobama, neadekvatno oblačenje za utakmicu i sl.

U konačnici mogu reći da je i ove godine liga ispunila očekivanja, odnosno, od prosjeka oko 248 gledatelja po utakmici do kvalitete nogometa, korektnost predstavnika klubova i igra ča do minimalnih kazni po Disciplinskom sucu. Liga će i slijedeće natjecateljske godine opstati, a rukovodstvo natjecanja prelazi u NS Međimurje, a klubovi, suci, delegati, treneri, gledatelji i ostali su pokazali da je liga kvalitetna te da je odlična “odskočna daska” za sve one koji preferiraju za viši rang natjecanja.

U višu III. HNL-istok se nije prijavio niti jedan klub pa prema tome ispadaju tri posljednje plasirana kluba, a ulaze Sloga iz Čakovca te Nedeljanec. Ove se godine Podravina iz Ludbrega prijavila u ligu iz III. HNL-istok. Na kraju se zahvaljujem, u protekle dvije godine, svim klubovima na izrazito korektnoj suradnji i nadam se da sam ispunio njihova očekivanja.

Izvješće Povjerenika za suđenje Mije Horvata: Nedovoljno educirani delegati

Završio je proljetni dio prvenstvene sezone 2015./2016. i to na zadovoljstvo svih klubova te shodno tome i mene kao povjerenika za suđenje. Suradnja mene kao povjerenika te sjedišta Varaždin bila je dobra. Analogno analitičkim podacima može se istaknuti dobro suđenje. Do pretposljednjeg kola nije se znalo koji će klubovi morati u niži rang natjecanja .Zbog takve situacije na najtežim utakmicama koristio sam suce s viših lista, koji su opravdali moja očekivanja.

Na utakmicama koje su direktno odlučivale o ispadanju nije bilo niti jedne primjedbe,već samo pohvale sucima ,a shodno tome zadovoljan sam bio i ja svojim odabirom sudaca. Naime na suđenje je uložen samo jedan pismeni prigovor (NK Zelengaj) koji nije uvažen. Tijekom proljetne polusezone dvojica sudaca ocijenjeni su 7,9 od strane delegata utakmice. Na utakmici 19. kola, po mišljenju delegata sudac je imao crno bijelu pogrešku te mu je dao ocjenu 7,9. ali sam ispravio njegovu ocjenu na 8,1.

Na utakmici 20. kola NK Polet – NK Plitvica delegat je sucu dao ocjenu 7,9 te sam na osnovu video zapisa potvrdio njegovu ocjenu. Sudac je sankcioniran s dvije utakmice ne delegiranja. Naravno da je bilo još više pogrešnih odluka sudaca, no srećom one nisu utjecale na konačne rezultate utakmica. Napomenuo bih da sam kod delegiranja imao velikih problema, još više nego u jesenskoj polusezoni no zahvaljujući suradnji županijskih povjerenika uspješno smo riješili sve probleme

Neki su suci imali mali broj suđenih utakmica, no ne zbog moje odluke već zbog 'više sile', a to su ozljede, posao, obiteljski problemi, fakultet. U proljetnom dijelu od suđenja su odustali Bubek, Fegeš, Jurčec, Mihoci te Šantavec. Ako njima dodamo još Čosića i Kolarića koji su odustali već u jesenskom dijelu jasno je da sam ostao bez iskusnih i kvalitetnih sudaca.

Problem koji opetovano moram konstatirati su nedovoljno educirani delegati te bi vodstvo natjecanja moralo hitno nešto poduzeti u tom smjeru. Gledajući u svakom kolu barem jednu utakmicu uočio sam da delegati daju sucima nerealno visoke ocjene naspram prikazanog suđenja. Nadam se da će se vodstvo natjecanja pozabaviti tom problematikom te će olakšati posao mom nasljedniku.

Izvješće Disciplinskog suca Slavka Kuščera: Kazne u visini 8 800 kuna

Tijekom prvenstva sam održao 30 sjednica na kojim sam razmatrao izvještaje s odigranih utakmica. Od odigranih 240 utakmica, ukupno je opomenuto 860 igrača te izrečeno novčanih kazni u visini od 8 800 kuna, a što je više nego zadovoljavajuće uspoređujući s podacima u ostalim ligama. Sve kazne sam odmjeravao prema Disciplinskom pravilniku HNS-a ali nešto smanjene jer se ovdje radi isključivo o amaterizmu.

Istaknuta je jedna žalba na moju odluku, a postupak je još u proceduri. Svi statistički podaci oko opomena, isključenja i broja utakmica se mogu vidjeti u COMET sustavu. Na kraju ovog dvogodišnjeg mandata moram reći da nije bilo nikakvih pritisaka na moj rad, nego zapravo, bilo je vrlo ugodno surađivati s klubovima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci