Vijesti / Sport

SPORT I NOVAC Varaždinski loptački klubovi snažno podržali Opatijsku inicijativu

SPORT I NOVAC Varaždinski loptački klubovi snažno podržali Opatijsku inicijativu

Jedna od najaktualnijih tema trenutno u hrvatskom sportu svakako je tzv. Opatijska incijativa, koju je pokrenuo prvi čovjek Rijeke Damir Mišković, a podršku je dobio i od najistaknutijih 'loptačkih' klubova' u varaždinskom sportu.

Potvrdili su to predstavnici Nogometnog kluba Varaždin, Rukometnog kluba Varaždin 1930 te Odbojkaškog kluba Kitro Varaždin na press konferenciji održanoj na stadionu Varteksa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Situacija je dramatična, financiranje sporta je u slijepoj ulici

- Ova inicijativa je jedini način da sport u Hrvatskoj izađe iz jedne ulice u kojoj nema povratka. Svjedoci smo da je financiranje vrlo teško, sponzori više ne postoje, lokalna samouprava ima previše sportskih udruga da bi bili svi namireni na adekvatan način. Sve se bazira na volonterstvu, a bez novaca nema kvalitete u sportu. Govorimo u prvom redu o stručnom kadru i omladinskim pogonima klubova – rekao je Damir Martinčević, predsjednik OK Kitro Varaždin.

Klub koji posljednjih godina bilježi najbolje rezultate svakako je GRK Varaždin 1930, koji već petu sezonu igra u Ligi za prvaka. Ali isto tako ostaju uvijek na 'korak do' SEHA lige, suočeni s velikim brojem igrača koji su primorani napustiti njihove redove.

Iako se ovdje ne radi direktno o financiranju seniorskih pogona, naglasak je upravo na tome da mladi talenti ne napuštaju prerano domicilne klubove.

- To je ključno za hrvatski, ali i varaždinski sport, tu su uz nas i predstavnici Koke, kojih trenutno nema, ali tu je i košarka. Mi samo u naša tri kluba imamo u omladinskim pogonima ima preko 500 djece, a sve što radimo, radimo volonterski. A govorimo o klubovima koji su u vrhu hrvatskog sporta – istaknuo je Romano Puček, potpredsjednik GRK Varaždin 1930.

Spomenuo je i seminar koji je nedavno organizirao Državni ured za sport, gdje je veći dio seminara proveden u 'jadikovki' oko financiranja.

- Jako je bitno za društvo u cjelini da se podrži ova inicijativa, da bude što više omladinskih škola. Iako to neki smatraju floskulom, ali da maknemo djecu s ceste. Stvarno smo na najnižim granama. Ovom inicijativom bi sigurno postigli da društvo u cjelini bude kompletnije. Tradicija loptačkih sportova u Hrvatskoj je velika, tako i u Varaždinu. Sve to je ogromna promocija Hrvatske i ovu incijativu smatramo hvalevrijednom – ističe Puček.

Novac od kladionica, turizma, TV prava te rasterećenja oporezivanja

Opatijska inicijativa naglasak stavlja na tzv. loptačke sportove, koji u Hrvatskoj imaju najveću tradiciju - nogomet, rukomet, košarku, odbojku i vaterpolo, a iako se radi tek o inicijativi, prema iznesnome sredstva bi se 'povukla' iz nekoliko izvora – TV prava, MaxTV-a, dodatnog oporezivanja kladionica, uvođenje nekih poreznih stavki kod oporezivanje turističkih sudionika, primjerice. Tu su i neke mjere poput ukidanja naplate sportskih članarina, ali i mjera poreznog rasterećenja za sve privatne poduzetnike koji ulažu u sport.

- Primarni cilj ove inicijative je omogućiti normalne uvjete za razvoj. Naravno to ne znači financiranje bez vlastitih sredstava, već prvenstveno financiranje omladinskih pogona, da se može osigurati normalan razvoj. Važno je da se ne radi samo o javnim novcima, već novcima koji bi omogućili normalno funkcioniranje – kazao je Toni Dalić, direktor NK Varaždina.

NK Varaždinu 500 tisuća eura, GRK-u 400 tisuća eura, OK Kitrou 150 tisuća?

Naglasio je kako oni u klubu imaju 44 zaposlene osobe te im mjesečno treba oko 350 tisuća kuna. Prema prvoj kalkulaciji, primjerice samo za Drugu HNL bi se moglo namaknuti oko 6,5 milijuna eura, koji bi se trebali raspodijeljivati po plasmanu. Pa čak i da se ravnomjerno raspodijeli, to znači da bi NK Varaždin mogao do 500 tisuća eura 'opatijskih' novaca, što im je trenutno gotovo godišnji budžet.

GRK Varaždin bi samo za plasman u Ligu 6 mogao dobiti 400 tisuća eura godišnje, a Kitro Varaždin za posljednje osmo mjesto u Superligi 150 tisuća eura.

Važna stvar za napomenuti je da bi se olakšalo i roditeljima čija djeca treniraju, jer se ukidaju članarine za djecu, koje se sada uglavnom naplaćuju, što bi također trebalo olakšati treniranje klincima.

Također, napominju i da se time neće naštetiti ostalim sportovima, nazovimo ih 'neloptačkim'. Upravo suprotno, njihovi iznosi donacija će se možda i povećati, jer će više novaca ostati kroz sufinanciranje preko rasterećenijeg financiranja kroz lokalne samouprave ili kroz sredstava privatnih poduzetnika.

Nadaju se samo da se neće predugo čekati s ovom inicijativom, već da će se u realizaciju krenuti što prije, praktički odmah.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci