Vijesti / Sport

NK Varteks slavi 5. rođendan (3): Iščekivana 1. ŽNL postala je noćna mora

NK Varteks slavi 5. rođendan (3): Iščekivana 1. ŽNL postala je noćna mora

U nedjelju, 29. svibnja, obilježava se pet godina NK Varteksa, kluba kojeg su 2011. godine osnovali Varteksovi navijači u neslaganju s politikom kultnog NK Varteksa preimenovanog u NK Varaždin, a ujedno sa željom da sačuvaju ime, grb, himnu i ostala obilježja koja su varaždinski nogomet proslavila u Hrvatskoj i u Europi.

Tim povodom svakog vam dana do nedjelje donosimo priču u pet nastavaka, sezonu po sezonu, od osnutka i igranja u najnižoj, Drugoj županijskoj ligi ŽNS Varaždin (šesti rang) do današnjeg igranja i plasmana u gornjem domu četvrte hrvatske, tj. Međužupanijske nogometne lige. Danas je na redu treća klupska sezona – 2013./'14.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sezona 2013./'14. – sezona razočaranja

Dvije godine sna o Prvoj županijskoj ligi napokon su postale java. Toliko iščekivana 1. ŽNL postala je međutim noćna mora za sve koji su je toliko željeli.

Ekipa Varteksa ostala je na okupu, otišao je tek Simon u Austriju, a Vidaček i Ričko objesili kopačke o klin, pristigli su Sokser i Radić iz Varaždina te Sedlar i Levatić. Dok su iz samog kluba očekivanja za novu sezonu bila skromna, navijači i dobar dio medija označili su Varteks kao prvog favorit prvenstva.

Očekivanja su bila velika jer je Varteks preselio na stadion (igralište u Jalkovcu u tom trenutku nije zadovoljavalo uvjete 1. ŽNL) te je zavladala teza da će tehnički potkovana ekipa kao što je bila Varteksova, jednostavno uživati na velikom i kvalitetnom travnjaku stadiona Varteksa. Teza koja je bila totalno promašena jer se Varteks nikako nije snalazio na stadionu i iz utakmice u utakmicu izgledao sve lošije.

Prvo kolo odvelo je Varteks u Nedeljanec gdje je Varteks uz 'podršku' suca Jelića izgubio 3:2. Prvi prvenstveni poraz nakon 15 mjeseci. Slijedila je prva domaća utakmica na stadionu, a u goste je došla Plitvica iz Gojanca, lanjski prvak 1. ŽNL.

Varteks je mogao unakaziti Plitvicu, a utakmica je završila tek 2:2. Bumbari su stvorili dvadesetak lijepih šansi, a pogodili tek iz dva kaznena udarca. Varteks je nakon toga išao u Hrastovsko gdje je izgubio u zadnjem napadu golom s 55 metara.

Upaljena su zvona za uzbunu, a trener Car podnio je ostavku koju Uprava kluba nije prihvatila. Uslijedilo je mučenje s Obrešom kod kuće, uz gol Puclina za pobjedu duboko u sudačkoj nadoknadi.

Prividni mir koji je došao s pobjedom nad Obrešom prekinut je tjedan dana kasnije kad je Varteks ubilježio tek remi u Lepoglavi, a trener Car dobio otkaz na mjestu šefa stručnog stožera. Naslijedio ga je Damir Maretić, koji je nastavio u istom ritmu pa su se klub i Maretić razišli već u zimi. Ekipu je do kraja sezone preuzeo Marko Puček.

Varteks se nakon jeseni vratio u Jalkovec jer su stvoreni uvjeti da se 1. ŽNL igra i u Jalkovcu. Mislilo se da će se povratkom u Jalkovec vratiti i pobjednički duh iz prošle sezone, ali tome nije bilo tako.

Varteks se grčevito borio za opstanak, manje zbog položaja na tablici, više zbog neznanja koje mjesto na tablici jamči sigurnost. Tako je Varteks u nekoliko tjedana bez da je mijenjao mjesto na tablici, bio siguran da ispada, a i da može ići u ligu više, ovisno o raspoloženju vrhuške Saveza i njihovoj ideji kako bi lige trebale izgledati naredne sezone.

Evo i skraćene statistike sezone 2013./'14., TOP 5 po kategorijama:

Nastupi: Ivan Sokser 28 nastupa (2509 minuta), Nikola Drožđek 28 (2294), Borna Radić 28 (2220), Dominik Matučec 27 (2028), Dario Horvat 25 (2091)

Strijelci: Ivan Kostelac 11 pogodaka, Borna Radić 8, Neven Puclin 4, Dinko Solić 3, Marko Poljan 3

Žuti kartoni: Dominik Matučec 10, Dario Horvat 8, Romano Nježić 6, Matija Kuhar 4, Tomislav Sedlar 4

Crveni kartoni: Levatić, Da. Matučec, Sedlar, Nježić i Horvat

Jedina svjetla točka sezone bio je podmladak Škole Nogometa Varteks Fotex tj. juniori koji su osvojili Kup pobjedom nad Oračom nakon udaraca s 11 metara.

Naslov u prvenstvu juniorima je izmakao zbog odluke Saveza da ne mogu nastupiti na utakmici u Novom Marofu jer u liječničkim ispravama koje potpisuju liječnici specijalisti sportske medicine, nije bio i potpis i nižerazrednog činovnika Saveza. Juniori su tu utakmicu izgubili 3:0 bez borbe te bili kažnjeni oduzimanjem bodova što je bilo taman dovoljno da završe sezonu na drugoj poziciji.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci