Vijesti / Sport

NK Varaždin ide u stečaj, a NK Varaždin Varaždin zauzima njegovo mjesto

NK Varaždin ide u stečaj, a NK Varaždin Varaždin zauzima njegovo mjesto

Nekadašnji nogometni prvoligaš koji se nekad zvao NK Varteks, u proteklih nekoliko godina NK Varaždin, a od nedavno se zove Varaždinski sportski nogometni klub, s dugovima većim od 39 milijuna kuna gotovo sigurno ide u stečaj, no to ne znači da je varaždinski nogomet izgubio status koji je svojim sportskim rezultatima ostvario taj klub, objavili su na konferenciji za novinare nazvanoj 'Novi početak' predstavnici Grada Varaždina, Varaždinske županije i Županijskog nogometnog saveza Varaždin.

Prekinut je proces preoblikovanja nekadašnjeg slavnog varaždinskog nogometnog prvoligaša i taj će klub na jesen gotovo sigurno ići u stečaj s dugovima od oko 39 milijuna kuna. Stečajni postupak je već pokrenut i u rujnu bi Trgovački sud u Varaždinu trebao donijeti odluku hoće li se pokrenuti stečaj kluba, odnosno ima li taj klub dovoljno imovine da se barem djelomično namire brojni vjerovnici, ili će se klub jednostavno likvidirati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nastavak tradicije

No, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš otkrio je da to ne znači da će varaždinski nogomet ostati bez trećeligaškog statusa u seniorskoj i prvoligaškog statusa u kategoriji kadeta i pionira. Tradiciju kluba osnovanog prije više od 70 godina u 3. HNL Istok za seniore te 1. HNL za kadete i pionire nastavit će klub osnovan 2011. godine koji je prošle sezone pod imenom NK Varaždin ŠN osvojio naslov prvaka u 1. ŽNL.

- Vraćamo ponos varaždinskom nogometu i ovom stadionu. Konačno se okrećemo od prošlosti i gledamo u budućnost koju gradimo na onome što je uvijek bilo najvrijednije, a to je varaždinska škola nogometa. Seniorska ekipa bit će lokomotiva, uzor i motiv mladim nogometašima da ostanu u ovom gradu, a klub će počivati na zdravim, sportskim temeljima - naglasio je Habuš.

- Ekipa ljudi, predstavnika Grada Varaždina, Varaždinske županije, Županijskog nogometnog saveza i Hrvatskog nogometnog saveza uspjela je pronaći rješenje da novi klub, koji se donedavno zvao NK Varaždin Škola nogometa, a sada se zove NK Varaždin Varaždin zadrži status trećeligaša u seniorskoj kategoriji i status prvoligaša u kategoriji kadeta i pionira - naglasio je Habuš.

Preskakanje stepenice

A kako je klubu koji je prošle sezone pod imenom NK Varaždin ŠN osvojio naslov prvaka u 1. ŽNL Varaždin omogućeno da preskoči jednu stepenicu te da se umjesto u Međužupanijskoj ligi Čakovec-Varaždin u aktualnoj sezoni pod imenom NK Varaždin Varaždin plasira direktno u 3. HNL Istok objasnio je tajnik Županijskog nogometnog saveza Varaždin i glavni tajnik Središta Sjever Hrvatskog nogometnog saveza Ivan Novak.

- NK Varaždin ŠN osvajanjem naslova prvaka u 1. ŽNL izborio je plasman u Međužupanijsku ligu Čakovec-Varaždin no budući da ni jedan klub iz te lige nije želio ići u 3. HNL Istok, a to su odbili i klubovi iz središta Bjelovar, Virovitica i Koprivnica, otvorilo se jedno mjesto u 3. HNL Istok. Naporima predsjednika Županijskog nogometnog saveza Varaždin Nenada Horvatića, ljudi iz HNS-a i Komisije za natjecanja, dogovoreno je da to mjesto popuni klub NK Varaždin ŠN koji je u međuvremeno promijenio ime u NK Varaždin Varaždin – naglasio je Novak.

A Novak se potrudio objasniti i kako je novi klub uspio zadržati status starog kluba u mlađim uzrasnim kategorijama, odnosno na koji je način novom klubu omogućeno da se natječe u 1. HNL za kadete i pionire iako je u tim ligama do ove sezone participirao 'stari' NK Varaždin dok 'novi' klub u tim ligama nije imao predstavnike.

- Kadeti i pioniri NK Varaždina su zadržali status prvoligaša i to im nitko ne može oduzeti i ti isti igrači će nastaviti natjecanje u tim ligama. Kao što znate, NK Varaždin ŠN je promijenio ime u NK Varaždin Varaždin i pod tim će se imenom kadeti i pioniri nastaviti natjecati u prvim ligama za kadete i pionire - naglasio je Novak.

Prema Prvoj ligi

NK Varaždin Varaždin će tako bez utega u vidu dugova u iznosu od 39 milijuna kuna nastaviti tamo gdje je NK Varaždin stao. Ambicije novog kluba su velike pa su tako gradonačelnik Habuš i predstavnici tog kluba najavili da najkasnije za dvije sezone žele u 2. HNL, a jednog dana se plasirati i u 1. HNL.

Za početak potrebno je sanirati dugove tog novog kluba koji se, po riječima gradonačelnika Habuša, iznose oko 400 000 kuna, a plan je taj dug sanirati s milijun kuna koji su u gradskom proračunu bili namijenjeni za preoblikovanje bivšeg kluba.

Isto tako, upravi novog kluba predstoji i slaganje seniorske ekipe s kojom će se ove sezone natjecati u 3. HNL Istok. Za sad se zna da će ekipu voditi dosadašnji trener NK Varaždin ŠN Rade Herceg no s kojim će igračima raspolagati još nije poznato.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci