Vijesti / Sport

NA DANAŠNJI DAN Večer kada je 'mali' Varteks pobijedio veliku Aston Villu!

NA DANAŠNJI DAN Večer kada je 'mali' Varteks pobijedio veliku Aston Villu!

Prije točno šesnaest godina NK Varteks upisao se zlatnim slovima u povijest hrvastkog nogometa, pobjedom protiv slavne Aston Ville u Birminghamu, rezultatom 3:2.

Nije to bio rezultatski najveći uspjeh u povijesti kluba, podsjetimo nekoliko godina ranije su Varaždinci svladali Hereenveen i igrali četvrtfinale posljednjeg izdanja Kupa kupova, no bila je to pobjeda koja je najviše odjeknula u europskim okvirima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zanimljivo, sve do lanjske pobjede Dinama nad Arsenala, bila je to ujedno i prva i jedina pobjeda nekog hrvatskog prvoligaša (u novijoj klupskoj povijesti), nad nekim engleskim premijerligašem.

Trener je bio Branko Janžek, a utakmica se odigrala tek nekoliko mjeseci nakon smrti legendarnog Anđelka Herjavca.

Varteks je na Villa park istrčao u formaciji 3-5-2, a bila je to vjerojatno jedna od najjačih Varteksovih jedanaestorica ikad.

Na golu je bio Mađarić, a u posljednoj liniji sjajni libero Goran Granić te stoperi Režić i Kristić.

Bekovi su bili 'sinovi vjetra' Sabolčki i Hrman, u veznom redu Zoran Kastel, kao 'osigurač' te Mukaj i kapetan Mumlek kao kreatori.

Napad su predvodili Karić i Bjelanović, koji su tada igrali u životnoj formi.

Zapravo, svi odreda su igrali u životnoj formi.

I to protiv desetorostruko skuplje ekipe, koju su činili sjajni Schmeichel, Ginola, Hadji, Angel, Vassel, Mellberg, Alpay... Sve odreda reprezentativci svojih zemalja.

I onda dođe Miljenko Mumlek sa svojim 'krojačima', i uzmu im mjeru.

Jedna početna prilika Engleza bilo je sve do samog kraja poluvremena, kada je raspoloženi Mukaj pronašao Bjelanovića, a ovaj matirao Schmeichela za veliki šok Engleza.

U nastavku Aston Villa smanjuje preko tada najskupljeg igrača Angela (54. minuta), no novi šok za domaćina uslijedio je deset minuta kasnije, kada je dodavač Kastel, a Veldin Karić pogađa za 1:2.

Potom još jedan pogodak Angela, na ubačaj Kachloula, no vidjelo se da će ovo biti Varteksova večer.

Pred sam kraj susreta još jedna odlična lopta Deviza Mukaja, a najbolji igrač Varteksa Saša Bjelanović, kasnije zvijezda talijanskih klubova, pogađa u padu za konačnih 2:3 i veliki šok malog Varteksa nad Aston Villom.

U uzvratu je na stadionu Varteksa pred 8-9 tisuća gledatelja, Varteksa minimalno poražen, no prva utakmica je bila dovoljna za prolaz.

Kolo poslije Varteksu je donijelo još jednog europskog velikana Brondby, no unatoč pobjedi od čak 3:1 u prvoj utakmici, potopljeni su u Danskoj te ispali iz Kupa Uefe.

Zanimljivo, utakmica je hrvatskim medijima bila nezanimljiva pa nije prenošena izravno na HRT-u, nego tek na radiju, te kasnije u tv snimci.

No Varteks je skrenuo pažnju nakon nje, ne samo hrvatske, već i europske sportske javnosti.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci