Vijesti / Sport

HRVATSKI REKORDER Andro Petrinjak Rubikovu kocku slaže za svega osam sekundi!

HRVATSKI REKORDER Andro Petrinjak Rubikovu kocku slaže za svega osam sekundi!

Andro Petrinjak iz Varaždina išao je u šesti razred kad je prvi put u ruke uzeo Rubikovu kocku. Bilo je to u jesen 2014., početkom školske godine. Do onda je, kaže njegova majka, kocka kod kuće skupljala prašinu.

Svega nekoliko mjeseci kasnije Andro je nastupio na svome prvome natjecanju, a u manje od godinu dana otkako je ozbiljno počeo vrtjeti kvadratiće na Rubikovoj kocki, postavio je hrvatski nacionalni rekord! I nakon toga popravljao ga još tri puta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posljednji puta bilo je to prošlog vikenda, 25. i 26. veljače, na natjecanju Osijek Open 2017. Andro je ostvario najbolje hrvatsko prosječno vrijeme u jednoj seriji, 10 sekundi i 14 stotinki.

Pogledajte kako slaže kocku za 8 sekundi!

Drugi nacionalni rekord koji drži je najbolje vrijeme u jednom slaganju, on iznosi 8 sekundi i 60 stotinki.

Da, zvuči pomalo nevjerojatno. Andro Petrinjak iz Varaždina, 14-godišnjak, trenutno učenik osmog razreda IV. osnovne škole, Rubikovu kocku može složiti za nešto više od 8 sekundi!

Pogledajte u našoj video snimci kako mu to uspijeva čak i u manje od 8 sekundi. Pritom je napravio jednu malu grešku na kraju, ali svejedno smo mu 'priznali' rezultat.

Do šestog razreda nije imao pojma

- Moj prijatelj je početkom šestog razreda počeo slagati kocku, pa sam mu se i ja pridružio. U to vrijeme pojma nisam imao kako se slaže, ali smo učili, na internetu ima mnogo informacija o raznim metodama slaganja. Krenuo sam s početničkom metodom. Svakog dana nosili smo kocke u školu i slagali ih i nakon dva do tri mjeseca uspio sam je složiti za oko 25 do 30 sekundi - opisuje Andro svoje prve susrete s Rubikovom kockom.

Kako se činilo da početnička metoda ima svoje limite, vrlo brzo prešao je na drugu, napredniju metodu. Prelazak ga je, naravno, u početku usporio, ali vrlo brzo svladao je i tu metodu.

Veliki napredak u dvije godine

I tada su krenula natjecanja. A s njima i rapidni napredak u rezultatima.

Tako je od 16,67 sekundi iz veljače 2015. došao do 10,38 u lipnju iste godine. A već u travnju 2016. postigao je onaj već spomenuti nacionalni rekord od 8,60.

Danas u Varaždinu više nema one ekipe koja je s njim krenula u ovu avanturu.

- Prijatelj s kojim sam u početku slagao više nije u tome, ne interesira ga više. No ja sam se nekako navukao, i dalje mi je zanimljivo - priča Andro.

Veliki broj različitih disciplina

Informira nas da se natjecanja ovakve vrste održavaju u zadnjih 10 do 15 godina, a kod nas je prvo bilo 2011. godine. Još uvijek u Hrvatskoj, kaže, ova aktivnost nije previše popularna.

- U Osijeku je ovoga vikenda nastupilo 40 natjecatelja iz nekoliko država, iz Hrvatske ih je bilo petnaestak.

Podjele po starosnim kategorijama nema. Kaže da se zajedno natječu i 7-godišnjaci i 40-godišnjaci.

Ali zato ima cijeli niz različitih disciplina, ovisno o vrsti kocke ili načinu slaganja.

Andro se natječe u pet disciplina. Osim klasične Rubikove kocke koja je 3x3x3, slaže i 2x2x2 (u kojoj je 298. u svijetu!), 4x4x4 (tu je također nacionalni rekorder), 5x5x5 i 3x3x3 jednoručno.

Da, ima i takvih neobičnih disciplina, a posebno je zanimljiva 3x3x3 - naslijepo. Natjecatelj ima određeno vrijeme da pogleda kocku, onda mu se prekriju oči te slaže bez gledanja.

- Nekima je dovoljno da svega 7 sekundi gledaju kocku da bi je naslijepo složili - kaže Andro.

Svjetski rekord 4,73 sekunde

Zanimalo nas je, naravno, koji su svjetski rekorderi i koji su njihovi rezultati.

- U disciplini klasične Rubikove kocke svjetski rekord je 4,73 sekunde, drži ga Australac Feliks Zemdegs. A europski rekord je samo stotinku slabiji, 4,74, vlasnik mu je Nizozemac Mats Valk - kaže Andro.

Ima, dakle, još dosta posla za mladog Varaždinca. Koji cilj si je postavio ove godine?

- Ove godine cilj mi je da i dalje ostanem nacionalni rekorder, da ne izgubim rekorde koje sam postavio.

Zanimalo nas je misli li da može već sad ispod 8 sekundi.

- Da, mislim da bih mogao - uvjeren je.

Na kraju krajeva, pokazao je i pred nama da je to itekako moguće.

Vrsni atletičar, mlada nada Slobode

No, treba vježbati i vježbati. Otkriva nam da je ranije vježbao i do tri sata dnevno, a u zadnje vrijeme svega pola sata do sat vremena. Na prvome mjestu su školske obveze, ali zatrpan je i drugim aktivnostima.

Naime, Andro Petrinjak je i vrsni atletičar, sprinterska nada varaždinske Slobode.

U svojoj kategoriji treći je bio u državi na 60 metara 2015. godine, i u dvorani i vani. Godinu dana prije toga trčao je u štafeti 4x60 metara koja je osvojila prvo mjesto, a lani je sa štafetom 4x100 metara bio drugi u državi.

Važna je podrška obitelji

Mnoge talente krije ovaj mladić, a za bavljenje time u čemu je dobar dobiva podršku cijele obitelji.

Jer nije jednostavno o vlastitom trošku putovat na sva ta natjecanja, od Osijeka preko Slovenije pa sve do Praga. No zasad se svi članovi obitelji trude pomoći. A Andro uz, naravno, roditelje, posebno ističe pomoć ujaka, koja mu je neprocjenjiva.

Na kraju krajeva, drugo im ni ne preostaje, jer u kući, naime, imaju hrvatskog rekordera. A koliko je Andro samozatajan, govori i to da ni Varaždinci sve to dosad nisu ni znali.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci