Vijesti / Sport

Filip Silić odlazi u Tursku na kvalifikacije za OI u Riju

Filip Silić odlazi u Tursku na kvalifikacije za OI u Riju
Filip Silić odlazi u Tursku na kvalifikacije za OI u Riju 1061411349336672746725712495560

Varaždin je oduvijek imao kvalitetne sportaše, a jedan od njih je svakako Filip Silić, 25-godišnjak rodom iz Varaždina i nekadašnji igrač Varaždin Volleyja.

Iako je relativno nov u svijetu odbojke na pijesku, sljedećeg mjeseca igra drugi krug kvalifikacija za Olimpijske igre u Riu 2016.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Prošlo ljeto je praktički bila moja prva ozbiljna sezona, igrao sam u paru s Ivanom Zeljkovićem i ta kombinacije je ispala pobjednonosna, s obzirom da smo bili u svakom finalu i uzeli tri zlata i tri srebra te na kraju sezone bili daleko najuspješniji hrvatski par – priča Silić o svom prebačaju s dvoranske na odbojku na pijesku.

U hrvatsku reprezentaciju odbojke na pijesku pozvan je 2014. godine, a od sljedećeg mjeseca u Turskoj igra drugi krug kvalifikacija za OI u Riju.

- Ako prođemo skupinu čeka nas treći krug koji se održava 2016.-te i ako i tamo budemo uspješni putujemo u Rio na Olimpijske igre. No, realno, tako nešto je prilično teško izboriti s obzirom na to da smo ograničeni na treniranje tokom proljeća i ljeta – spominje Silić probleme s kojima se susreće u rodnoj zemlji.

Velik je problem nedostatak dvorana s pijeskom gdje bi igrači mogli trenirati cijele godine. U inozemstvu su takve dvorane normalna stvar, a to sve utječe na krajnji razultat.

- Zeljković i ja „novi“ smo par, odigrali smo tek jednu sezonu zajedno. Meni je prošla sezone bila tek druga igranja odbojke na pijesku. Ima tu dosta faktora koji bi nas trebali obeshrabrivati, no tko zna. Ove sezone plan nam je odigrati što više stranih turnira svjetske serije, jer nedostaje nam mečeva protiv stranih (jačih) parova – osvrnuo se Filip.

Pripreme za Tursku su u punom jeku, a krenule su prilično kasno zbog lošeg vremena. U vrijeme priprema trenira se dva puta dnevno.

- Prvi dio priprema smo odradili u Splitu, a trenutno traju pripreme u Zagrebu. Pripreme čine dva treninga dnevno. Prvi je ujutro, gdje se radi tehnika i ponekad snaga, dok popodne radimo situacije iz igre. Pošto je malo vremena ostalo do početka sezone, bitno je u ovom kratkom roku što više biti na terenu – opisuje nam način na koji se priprema za sezonu i kvalifikacije za OI.

Jedini način za provjeriti vlastitu formu je odlazak na turnire, gdje je moguće vidjeti na čemu sve treba još raditi da bi zadržao svoju igru na visokom stupnju.

- Turniri su pravi pokazatelj forme i kondicije, jer se igraju utakmica za utakmicom, i u danu se odigra i do 4 utakmice. Tek tu se vidi tko je u dobroj formi a tko ne. Glavni dio turnira najčešće traje 3 dana (petak, subota i nedjelja) dok kvalifikacije za glavni dio turnira počinju par dana ranije - objašnjava Silić kako provjerava stupanj svoje forme.

 


U svijetu sporta poznato je da iza velikih želja često stoji i mnogo odricanja, a pogotovo je teško uskladiti privatan život i sportsku karijere, jer sport zahtijeva puno vremena.

- Rekao bih da mi odbojka na pijesku ne oduzima nimalo slobodnog vremena. U taj sport se naprosto zaljubiš i teško se odljubiti, stoga ne smatram da mi oduzima vrijeme nego je naprosto dio mene. Nije to samo sport, to je na neki način i stil života, tako da nije nikakav problem uskladiti to sa fakultetom i ostalim obavezama – kazao je Filip.

Odbojka na pijesku teška psihički i fizički

Sportašima koji igraju na njegovom nivou jako je bitna i mentalna snaga, ne samo ona fizička.

- Ne ide jedno bez drugog. Najbolji igrači nisu samo oni najspretniji, najagilniji, tehnički najsavršeniji, fizički najspremniji igrači, već oni koji znaju nadmudrit protivnika. Posebna kategorija je i odnos suigrača. Najbolji parovi su oni čiji igrači se međusobno poznaju, znaju unaprijed tko će napraviti koji potez. Također, nerijetka situacija je kada jedan od igrača psihički padne, pa ga partner mora znati „dignuti“- objašnjava Silić odnos između psihičke i fizičke snage u odbojci na pijesku.

Često se odbojka na pijesku uspoređuje s dvoranskom, a s obzirom da je Silić igrao obadvije, upitali smo ga za komentar o toj temi.

- Mogu reći da je odbojka na pijesku puno naporniji i zahtjevniji sport. Naprosto po pijesku se teško kretati, kamoli skočiti. Na turnirima se igra po svim vremenskim uvijetima. Dakle, i na 40 i na 10 stupnjeva, i na kiši i na vjetru. Na svakom turniru je drugačija vrsta pijeska, iz drugog kuta smeta sunce, vjetar puše iz drugog smjera i slično i na sve te uvjete treba biti spreman prije nego utakmica započne – pojašnjava razlike u sportovima Filip Silić.

Osim dobrih rezultata na turnirima, Silić također ima želju i u kasnijim fazama života ostati u sportu.

- Za planove nakon aktivnog igranja još ne znam. Tek sam počeo igrati. No bilo bi lijepo ostati u sportu, na ovaj ili onaj način – zaključio je Silić.

Drugi kvalifikacijski krug za Olimpijske igre u Riu započinje 30. travnja u Turskoj, a ukoliko Silić i kolega ostvare dobar rezultat, 2016. ih čeka još jedan krug kvalifikacija, puno teži od drugog, jer će konkurencija biti puno jača.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci