Učenici Prve gimnazije Varaždin obilježili Yom Hashoah

Učenici Prve gimnazije Varaždin obilježili Yom Hashoah

Učenice Kristina Percač, Anja Modrić i Hana Mrak iz 1. e razreda te učenici Dorian Flegarić i Matej Kišić iz 3. g razreda Prve gimnazije obišli su 12. travnja Židovsko groblje u Varaždinu povodom Yom Hashoa, dana sjećanja na žrtve i heroje Holokausta.

Na samom groblju bila je organizirana edukacija od strane prof. Milivoja Dretara koji je upoznao sve zainteresirane o povijesti samog groblja, o židovskim pogrebnim običajima, najpoznatijim sahranjenim osobama i ulozi Židova koju su imali u našoj zajednici.

Edukaciji je prethodila i službena komemoracija. Židovsko groblje je zatvoreno za javnost i na njemu se više ne vrše ukopi, ali su se tu preci varaždinskih Židova sahranjivali više od 150 godina.

Groblje krase nadgobni spomenici ukrašeni ornamentikom i natpisima na hrvatskom, njemačkom i hebrejskom jeziku. Nakon edukacije bilo je prilike i za pitanja gdje se naravno spomenulo pitanje sinagoge i njene obnove i ideja jedne radne akcije od strane građana kako bi se groblje uredilo i uljepšalo i na taj način pokazao pijetet svim tim našim bivšim sugrađanima.

Nastavak obilježavanja Yom Hashoa bio je u Gradskoj knjižnici grada Ludbrega na projekciji dokumentarnog filma 'Djeca iz sjene' čiji je režiser učenik Prve Mislav Mraz iz 3. g razreda koji je projekt radio tijekom osnovnoškolskog obrazovanja zajedno s prof. Dretarom ujedno i scenaristom spomenutom filma.

Film govori o hrabrom spašavanju petero židovske djece u Ludbregu i okolici tijekom Drugog svjetskog rata.

Besplatnu Varazdinski.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Najavljen prosvjed za Praznik rada: 'Građani imaju ventil za svoje nezadovoljstvo, to je iseljavanje'