Vijesti / Politika

Županija reže rashode do 10 milijuna kuna, počinje se od plaća 'na vrhu'

Županija reže rashode do 10 milijuna kuna, počinje se od plaća 'na vrhu'

Na izvanrednoj sjednici Županijske skupštine 31. ožujka naći će se i prijedlog za smanjenje plaća županu Predragu Štromaru i njegovim zamjenicima Alenu Kišiću i Alanu Košiću.

Istovremeno, pročelnici županijskih upravnih odjela dobili su zadatak da u desetak dana naprave analizu proračunskih stavki u svojim resurima na kojima bi se moglo uštedjeti od pet do deset milijuna kuna. Rebalans proračuna dožupan Alen Kišić najavljuje u roku od mjesec dana, najviše dva mjeseca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posljedica je to jučerašnjeg izglasavanja državnog proračuna, kojim su 'izbrisana' sredstva za sufinanciranje obveza iz javno-privatnog partnerstva, čime Varaždinska županija ostaje bez 15 milijuna kuna.

- Mislim da je riječ o političkoj poruci Varaždinskoj županiji, jer treba znati da od 33 objekta obuhvaćenih tim modelom, 32 se nalaze kod nas. Mi ćemo pak ići u pravnu bitku, jer smo s bivšom vladom potpisali ugovore. Kakvu to poruku šalje sadašnja vlast kad jednostran izlazi iz važećih ugovora? - pita Kišić, napominjući da je smanjenje plaća županu i zamjenicima župana tek simboličan čin.

- Time se neće previše uštedjeti, taman i da se plaće smanje na nulu. Riječ je o poruci, treba krenuti od sebe - kaže Kišić.

Zbog JPP-a, odnosno nakon rebalansa, patit će druga područja.

- Smanjenje plaće zaposlenicima u Županiji zasad nije aktualno, jer kolektivni ugovor na snazi je do listopada. Vjerojatno će se smanjivati sredstva udrugama, poticaji poljoprivredi, ostaje otvoreno pitanje udžbenika... - najavio je Kišić te se kritički osvrnuo na nastup pojedinih saborskih zastupnika kod donošenja proračuna.

Naime, kako napominje, Kišić, zastupnik SDP-a Mario Habek predložio je amandman, a za njega su glasali zastupnici HNS-a (Milorad Batinić, Božica Makar). Jednako tako i Reformisti (Radimir Čačić) predložili su amandman i glasali za njega. I svi ti zastupnici bili su protiv pri izglasavanju proračunaa (Habek nije bio na sjednici). Robert Podolnjak podržao je amandman, ali i proračun. Ladislav Ilčić bio je suzdržan u vezi amandmana, ali je podržao proračun. A HDZ-ov zastupnik Josip Križanić glasovao je protiv amandmana i, naravno, za proračun, dok Anđelko Stričak nije glasovao.

- Što Podolnjaku i Ilčiću vrijedi stav prema amandmanu kad su na kraju podržali proračun? Jedno bez drugoga ne ide. Čačić nije podržao proračun upravo iz razloga što nije prihvaćen amandman. Očekivao bih to onda i od ostalih zastupnika s istim stavom prema amandmanu. Svi oni koji su digli ruku za proračun zapravo su digli ruku za otežavanje rada ne samo Varaždinske županije, nego i udruga, poljoprivrednih proizvođača i ostalih na kojima će se sad trebati štedjeti - smatra Kišić.

Osvrnuo se na kraju i na najavu određenih kompenzacijskih mjera koje je najavila Vlada.

- Ne znamo zasad o tome ništa, odnosno ništa službeno - zaključuje Kišić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci