Vijesti / Politika

Živi zid o Piškornici: 'U Županiji su znali za situaciju, ali nisu reagirali'

Živi zid o Piškornici: 'U Županiji su znali za situaciju, ali nisu reagirali'

Vijećnik Živog zida Županijske skupštine Varaždinske županije Marijan Dominko, priopćenjem se osvrnuo na 'nekorektno obavljanje posla poduzeća za gospodarenje otpadom, Piškornica d.o.o.'.

> PIŠKORNICA Direktor Jozinović sebi isplaćivao bonus, Čačić: 'Treba dati ostavku'

'Živi Zid Varaždinske županije najoštrije osuđuje poslovanje Piškornice d.o.o i 'tvrtke kćeri' Piškornica sanacijsko odlagalište kao i odnos nadležnih institucija prema radu tog trgovačkog društva. Posebno se želimo osvrnuti na odnos Varaždinske županije kao suosnivača.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po dojavi građana, ovo je poduzeće zadnje vrijeme postalo sinonim za izvlačenje novaca iz proračuna, pretrpavanje smećem lokacije u Koprivničkom Ivancu, van kapaciteta i prvobitnih namjena te zagađivanje podzemnih voda i potoka Gliboki, samim time i poljoprivrednih zemljišta i pitke vode.

Piškornica d.o.o je trebala biti regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske, a postala je megasmetlište koje više nije pod kontrolom ni upravom osnivača, iako je Varaždinska županija čak povećala ulog, tj. temeljni kapital godine 2012.', stoji u uvodnom dijelu priopćenja.

Direktor Mladen Jozinović je, stoji u priopćenju, pod pokroviteljstvom četiri županije 'od prvobitnog projekta napravio svoju privatnu tvrtku, tj. osnovao tvrtku kćer - Piškornica sanacijsko odlagalište'.

- Tvrtka je registrirana pod drugim brojem i na drugom trgovačkom sudu i preko nje ide odlaganje otpada i zarada. Samo u 2016. godini zarada je 10 milijuna kuna čistog, plus još 6 milijuna koje potražuje od 'suradnika'. S pohlepom ide i onečišćenje i nebriga o okolišu. Odlagalište danas prima i otpad iz svih dijelova Hrvatske, a ne kako je planirano u prvobitnom osnivanju - regionalni centar za sjeverozapadnu Hrvatsku.

Živi zid je u priopćenju prozvao bivšu i sadašnju županijsku vlast.

- Bivši župan Predrag Štromar je trebao znati za prebacivanje poslova sa Piškornica d.o.o regionalni centar za gospodarenje otpadom na tvrtku kćer. Varaždinska Županija kao osnivač s udjelom 22,5 posto uloga, te legalnim pravom na isti postotak dobiti od poslovanja Piškornica d.o.o, nije dobila ni lipe, dok je direktor Mladen Jozinović stekao veliku materijalnu dobit od poslovanja, pitanje je da li se novac namjerno izvlačio. Sadašnji župan Radimir Čačić također je bio upoznat sa stanjem u Piškornica d.o.o i nije reagirao u svom dosadašnjem mandatu, iako se iz proračuna Županije svake godine za Piškornicu d.o.o izdvaja oko 450.000 kuna novca građana.

Dominko je nadalje istaknuo da će 'županijske vlasti sada pričati da ništa nisu znale o prebacivanju stvarnog posla na tvrtku kćer koja služi za pranje novca i isplate milijunskih bonusa. Direktor Jozinović će dobiti otkaz, a otići će sa nekoliko desetaka milijuna u džepu koje će podijeliti sudionici mimo proračuna, a 22,5 posto dobiti na koje ima pravo županija otići će u vjetar', dodavši da kao županijski vijećnik iz redova Živog Zida ima 'moralnu i društvenu obavezu djelovati u interesu građana'.

- Zahtijevamo hitnu reviziju rada Piškornica d.o.o i Piškornica sanacijsko odlagalište, a od Državnog odvjetništva i USKOK-a istragu da li se više osoba udružilo u svrhu počinjenja kaznenog djela - zaključuje Dominko u priopćenju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci