Vijesti / Politika

Zamjenici župana na kongresu u Rusiji: 'Ovo je nastavak dobre suradnje'

Zamjenici župana na kongresu u Rusiji: 'Ovo je nastavak dobre suradnje'

Na poziv gradonačelnika drugog najvećeg ruskog grada St. Petersburga zamjenici župana Varaždinske županije Alen Kišić i Alan Košić bili su gosti 4. Internacionalnog kongresa 'St. Petersburg i slavenski svijet'.

Radi se o kongresu koji Grad St. Petersburg organizira četvrtu godinu zaredom s ciljem povezivanja s gradovima i regijama iz zemalja slavenskog govornog područja s kojima taj grad od oko 5 milijuna stanovnika ostvaruje neku vrste suradnje.

S obzirom na to da je Varaždinska županija prošle godine podržala potpisivanje ugovora između varaždinske Druge gimnazije i Gimnazije 227 iz St. Petersburga te time i učenje ruskog jezika u Drugoj gimnaziji, Grad St. Petersburg je po prvi puta pozvao delegaciju Varaždinske županije i snosio troškove boravka na ovom kongresu kako bi se eventualna suradnja proširila i na druga područja.

Glavna tema kongresa bila je upotreba informatičke tehnologije u razvoju modernih gradova i regija, na kojoj su predstavljeni brojni projekti koji podižu kvalitetu života.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Drago nam je da smo pozvani na ovaj kongres kao nastavak dobre suradnje započete prošle godine. Čuli smo i vidjeli brojne dobre primjere, osobito u obrazovanju po kojem je ovaj grad poznat kao najbolji u Rusiji. Posjetili smo i Sveučilište, nekoliko fakulteta te razvojni centar grada u kojem se stvaraju projekti. Vidjeli smo i kako se upravlja s jednog mjesta sigurnošću grada i što protočnijim prometom - istaknuo je zamjenik župana Alen Kišić dodavši kako su imali i službeni prijem s guvernerom odnosno gradonačelnikom Georgijem Poltavčenkom koji je predstavio strategiju i planove ovog grada koji je četvrti po veličini u Europi, te mogućnosti suradnje na raznim područjima.



Osim delegacije Varaždinske županije, Hrvatsku je zastupala i delegacija Grada Zagreba na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Vesnom Kusin. Na kongresu su bila i izaslanstva poljskih gradova Krakowa i Gdanjska, slovačkih Košica, bugarskih Plovdiva, Haskova, glavnog grada Sofije te regije Stara Zagora, srpskih gradova Vranje, Kragujevac i Kruševac, te delegacija Republike Srpske, kao i predstavnici Foruma slavenske kulture čije je sjedište u Ljubljani.

- Međunarodna suradnja uvijek je korisna i može otvoriti mogućnosti u raznim segmentima društva. Zahvaljujući suradnji u obrazovanju sa St. Petersburgom, pozvani smo na ovaj kongres koji nam je dao iznimno dobra iskustva i kontakte, ne samo s domaćinima, nego i s ostalim sudionicima kongresa od kojih smo s nekima već dogovorili daljnje kontakte i suradnju kako bismo se povezali kroz neke projekte. Također, razgovarali smo i s predstavnicima hrvatskog veleposlanstva koji su jednako tako bili na kongresu te im prenijeli neke od mogućnosti ulaganja u projekte na području Varaždinske županije te ih zamolili za spajanje s potencijalnim zainteresiranim ruskim ulagačima - naglasio je zamjenik župana Alan Košić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci