Vijesti / Politika

Za kiosk koji godinama zjapi prazan i propada Varaždinci će dati 115.000 kuna

Za kiosk koji godinama zjapi prazan i propada Varaždinci će dati 115.000 kuna

Za montažni objekt, odnosno drveni kiosk, kod Studentskog doma - na uglu ulica kralja Petra Krešimira IV. i  Julija Merlića - Grad Varaždin platit će privatnom poduzeću 115.000 kuna.

Riječ je o objektu koje je tvrtka Zlatno zrno na gradsku česticu postavila prije nekoliko godina, otprilike u vrijeme kada je preuređen Studentski dom. Kasnije je kiosk bio u podnajmu, ali je ubrzo zatvoren i već dulje vrijeme nije u funkciji, sve više propadajući.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odgovor na pitanje u vezi samog statusa tog objekta, kao i na pitanja o cijeni po kojoj ga Grad planira kupiti, koji je interes Grada za tu transakciju i kako ga misli staviti u funkciju kada to nije uspjelo privatnom poduzetniku - čekali smo od Grada punih 45 dana! I odgovor nismo dobili.

Sve do prilike da pitanja postavimo uživo, u ponedjeljak 23. svibnja na briefingu u Gradskoj vijećnici uoči sjednice Gradskog vijeća najavljenoj za 30. svibnja.

Pri obrazlaganju rebalansa proračuna koji ide pred gradske vijećnike govorilo se tek o 'otkupu poslovnog objekta', no nakon upita komunalni pročelnik Mario Sambolec potvrdio je da je riječ o navedenome kiosku te dodao da je taj otkup već ranije bio predviđen.

I to je točno. Naime, kupoprodajni ugovor za taj kiosk sklopljen je sa Zlatnim zrnom još sredinom veljače, ali ga do današnjeg dana nije bilo moguće provesti jer u proračunu nisu bila predviđena sredstva.

Štoviše, u hipotetskoj situaciji da rebalans ne prođe, Grad ima potpisan ugovor koji nije u mogućnosti realizirati!

Pročelnik Sambolec obrazložio je koji je interes Grada za kupnju kioska.

- Kad se nešto sagradi na nekoj čestici i postane povezano s njom, onda uvijek postoji interes da se vrijednost pokuša zadržati. Procijenjeno je da će ta čestica, koja je u vlasništvu Grada, imati veću vrijednost s tim kioskom nego bez njega - odgovorio je pročelnik.

S obzirom da objekt nije bio u funkciji već dulje vrijeme, zanimalo nas je što Grad može očekivati od toga poslovnog prostora, odnosno na koji način ga misli staviti u funkciju ako to nije uspjelo privatnom poduzetniku. Na to pitanje odgovorio je gradonačelnik Goran Habuš.

- Budući da se uz postojeći Studentski dom, koji ima 250 mjesta, gradi novi, sa 600 mjesta, ja vjerujem da nekakav ozbiljan poduzetnik može naći interes da taj prostor stavi u funkciju. Dakle, ići će u najam, natječajem kao i svi ostali prostori u gradu - odgovorio je Habuš, ne specificirajući znači li to da je tvrtka Zlatno zrno 'neozbiljan poduzetnik'.

Habuš je pritom napomenuo da nije točno da se u ovu kupnju kreće u situaciji kad Grad ima mnogo praznih poslovnih prostora.

- Grad u ovome trenutku gotovo da nema praznih svojih prostora u centru grada! Ono što vidite prazno, to su ili privatni ili državni prostori. Gradski prostori koji su u stanju takvome da se mogu iznajmiti, oni i jesu u najmu, i to više od 90 posto njih - naglasio je Habuš.

Odgovor na pitanje koliko je za navedeni objekt tijekom proteklih godina plaćena naknada za korištenje javne površine te koliko je plaćeno na ime komunalne naknade - još čekamo.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci