Vijesti / Politika

VOJSKA U VARAŽDINU Stričak: 'Raduje me što će se 'Pume' vratiti kući'

VOJSKA U VARAŽDINU Stričak: 'Raduje me što će se 'Pume' vratiti kući'

Hrvatski sabor u utorak je raspravljao o izmjenama i dopunama Zakona o službi u oružanim snagama RH-a te izmjenama i dopunama Zakona o obrani. U raspravi je saborski zastupnik iz Varaždinske županije i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, Anđelko Stričak, naglasio kako će ovim izmjenama zakona doći do povećanja stupnja domovinske sigurnosti kao i daljnjeg razvoja Oružanih snaga RH-a.

Govoreći o izmjenama i dopunama Zakona o obrani Stričak je naglasio da je nužno smanjiti rizik i prijetnje nacionalnoj sigurnosti proširivanjem obuke i obrazovanja djelatnog i pričuvnog sastava Oružanih snaga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako će se izmjenama i dopunama Zakona omogućiti pokretanje novih programa osposobljavanja pričuvnog sastava, posebice mlađih naraštaja, proširit će se personalna baza za popunu profesionalnog i pričuvnog sastava Oružanih snaga, a regulira se i mogućnost osnivanja visokog učilišta za unaprjeđivanje obrazovanja i znanstvene djelatnosti za potrebe obrane.

Stričak najzanimljiviju izmjenu Zakona vidi u tome da će se njegovim izglasavanjem moći za Oružane snage koristiti izraz Hrvatska vojska.

Što se tiče izmjenama i dopuna Zakona o službi u oružanim snagama RH-a Stričak ističe kako one predstavljaju poboljšanje u odnosu na postojeći Zakon te se stvaraju preduvjeti za daljnji razvoj Oružanih snaga RH-a.

- Taj se cilj nastoji ostvariti kroz povećanje standarda života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga RH-a, promicanjem vojnog poziva i vrijednosti Domovinskog rata, povećanje sigurnosti i zaštite stanovništva, sve u kontekstu promjene u sigurnosnom okružju te odgovora na sigurnosne izazove - poručio je Stričak sa saborske govornice.

Kao važno naglasio je da se napušta koncept putujuće vojske, a pristupa se sustavnoj popuni osobljem koje gravitira prema novim lokacijama, čime se želi postići da većina pripadnika određenih postrojbi živi u gradu ili bližoj okolici gdje se postrojba nalazi. Dodao je i da se na taj način stvara percepcija lokalnog stanovništva o prisutnosti Oružanih snaga koje znače sigurnost i zaštitu te pružanje pomoći stanovništvu i civilnim institucijama u slučaju velikih nepogoda.

Istaknuo je da se upravo kod prošlogodišnjih požara i aktualnih poplava vidi nemjerljiv doprinos pripadnika Oružanih snaga u rješavanju tih kriznih situacija na čemu im je ujedno i zahvalio.

- Zbog toga se Oružane snage vraćaju u Vukovar, Sinj, Varaždin. Kao Varaždinca zaista me raduje povratak legendarnih Puma 'kući' – kazao je Stričak. Dodao je da će spomenute izmjene Zakona povećati materijalna prava djelatnih vojnih osoba te poboljšati njihov položaj kada je u pitanju mirovinsko osiguranje. Na kraju je za oba prijedloga izmjena i dopuna zakona najavio da će ih klub HDZ-a podržati.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci