Vijesti / Politika

VARKOM Vlašić podnio ostavku! Srećom, neće biti otpremnine, ali ostaje u tvrtki

VARKOM Vlašić podnio ostavku! Srećom, neće biti otpremnine, ali ostaje u tvrtki

Vlado Vlašić više nije direktor Varkoma. Danas ujutro na sjednici Nadzornog odbora tvrtke podnio je ostavku. Na njegovo mjesto imenovan je, kao vršitelj dužnosti, Marijan Cesarec.

Ono što sada slijedi je sjednica Skupštine društva, koja je sazvana za 25. kolovoza, doznali smo od predsjednika Nadzornog odbora Alfreda Obranića.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Očekuje se imenovanje novih članova nadzornog odbora, koji će onda odlučivati o raspisivanju natječaja za izbor novog direktora.

- Novi nadzorni odbor odlučiti će hoće li biti natječaja ili će direktor biti izravno imenovan. Većinski vlasnik ima pravo i na tu mogućnost - kaže Obranić.

No za izbor novog Nadzornog odbora potrebna je dvotrećinska većina, budući da je riječ o privremenom razriješenju. Tako da Grad Varaždin u Skupštini to ne može provesti sam.

Brže s aglomeracijom, mirenje sa Čistoćom...

Gradonačelnik Ivan Čehok ponovio nam je danas ono što je govorio u izbornoj kampanji, a to je da će u svim gradskim trgovačkim društvima i javnim ustanovama gdje će to biti potrebno biti raspisani natječaji.

- Za sve idu natječaji. Ono što je nama bitno je da Varkom krene brže s realizacijom projekta aglomeracije i da se spor sa Čistoćom završi mirenjem... - naveo je gradonačelnik dio onoga što će Grad Varaždin, kao većinski vlasnik Varkoma, očekivati od nove uprave.

Ali i od privremene. Cesarec je već dobio nalog od Nadzornog odbora da spor sa Čistoćom privede kraju i spriječi daljnje štete na teret građana, budući da je riječ o dvije gradske tvrtke.

Nema otpremnine

Poučeni raznim prethodnim iskustvima promjena direktora gradskih tvrtki, zanimalo nas je pripada li Vladi Vlašiću pravo na otpremninu.

- Ne, ja nemam ugovorenu otpremninu - odgovorio nam je sam Vlado Vlašić.

Vlašić ostaje u Varkomu

No, kako kaže Obranić, Vlašić je na sjednici Nadzornog odbora rekao da bi volio nastaviti raditi u Varkomu. No nije znao ima li Vlašić na to pravo ili je to njegova želja.

Ipak, član Nadzornog odbora Neven Bosilj, ujedno i SDP-ov gradski vijećnik, rekao nam je da Vlašić na to, sukladno ugovoru, ima pravo.

Bosilj je, kaže, zadovoljan ovakvim ishodom.

- Sjetimo se da sam ja još u prosincu tražio ostavku gospodina Vlašića, ali su tada svi glasovali protiv. Danas su svi glasovali za njegovu ostavku, osim gospodina Obranića, on je bio protiv - izvijestio nas je Bosilj.

On smatra da je ova situacija dobra za Varkom jer ne opterećuje dodatno tvrtku u vidu otpremnine. Ostaje tek, kako je rekao, da se Vlašiću osigura radno mjesto u okviru Varkoma sukladno njegovoj stručnoj spremi.

Ne može surađivati s novom vlašću

Vlado Vlašić je na sjednici iznio i razloge zbog kojih je podnio ostavku. On sam bio je spriječen reći nam u ovome trenutku više o tome, ali je obećao da će uskoro precizno objasniti javnosti koji su razlozi.

Prema onome što je rekao na sjednici Nadzornog odbora, prema riječima Alfreda Obranića, poticaj su bili određene medijske objave o njegovoj smjeni.

Neven Bosilj pak kaže da je Vlašić rekao da se promijenila vlast i da on s novoizabranom ne može surađivati.

Habuš ga imenovao 2013.

Podsjetimo, Vlado Vlašić, član HNS-a, imenovan je, dakle bez provedenog natječaja, direktorom Varkoma 2013. godine u vrijeme gradonačelnika Gorana Habuša.

U posljednje vrijeme bio je na meti kritika zbog pada nekoliko natječaja u velikom projektu aglomeracije i troškova koje je ta situacija povlačila za sobom, a spočitavalo mu se i što nije izvršavao svoje privatne financijske obveze prema gradskoj tvrtki Čistoći.

Očekivane 'rošade'

S promjenom vlasti ovakva 'rošada', koja tek treba biti dovršena, bila je i očekivana, kao što se očekuje i u nekim drugim javnim ustanovama i gradskim tvrtkama. Regionalni tjednik tako piše da će s mjesta direktora otići i Marin Bašić iz Parkova te Dubravko Vrdoljak iz Vartopa.

Aktualni gradonačelnik u javnim istupima kao glavni argument za promjenom određenih čelnih ljudi tvrtki i ustanova navodi - uspješnost poslovanja, a ne koje je boje stranačka iskaznica. No, naravno, ne treba čuditi da će se stranačka pripadnost poklapati s promjenama.

Isto takve promjene mogu se očekivati i u sastavu Nadzornog odbora Varkoma.

Ovo je sadašnji Nadzorni odbor

Pet članova odbora daje Grad Varaždin, tri člana daju veće općine i gradovi suvlasnici (Ludbreg, Ivanec, Sračinec...) i jedan član je predstavnik radnika.

U ovome trenutku članovi Nadzornog odbora su Alfred Obranić (HNS), Neven Bosilj (SDP), Milan Škvorc (HSU), Milivoj Zajec (HSLS) i Dražen Vincek (nezavisni, bivši SDP-ovac) ispred Grada Varaždina te Krešimir Šalig (SDP) i Zlatan Mošmondor (HNS) ispred predstavnika ostalih suvlasnika te Milivoj Cmrečki kao predstavnik radnika.

Sandro Miko (HNS) je prije određenog vremena podnio ostavku, on je također bio član odbora imenovan od manjih suvlasnika.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci