Vijesti / Politika

Varaždinska županija i Crveni križ potpisali ugovor vrijedan 430 tisuća kuna

Varaždinska županija i Crveni križ potpisali ugovor vrijedan 430 tisuća kuna

U povodu obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde 20. veljače koji označava borbu protiv isključenosti i siromaštva, te društvo jednakih šansi, zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić potpisao je s ravnateljicom Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nadom Liber, ugovor o financiranju redovne djelatnosti i Službe traženja Društva Crvenog križa Varaždinske županije za 2016. godinu u vrijednosti 430 tisuća kuna.

Tom je prilikom zamjenik Kišić istaknuo kako se socijalni razvoj civilnog društva mora temeljiti na jednakosti, pravdi i solidarnosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

– Ključni temelj socijalne pravde je pristup društvene zaštite svakom pojedincu, a posebno onim ranjivim skupinama. Zbog toga Varaždinska županija treću godinu zaredom financira ustanove koje vode brigu o ljudima koji su u potrebi, koji nažalost nemaju dovoljno za svoj obrok, a ove godine to je Crveni križ koji skrbi ili o nestalima ili izbjeglicama ili pak o starijima - rekao je zamjenik Kišić te dodao kao su ranijih godina potpisani ugovori s Caritasom i Socijalnom samoposlugom.

– Poštujemo Zakon jer to je naša obaveza, no činjenica je nažalost da to ne rade svi u Hrvatskoj. Uz 430 tisuća za redovnu djelatnost, Varaždinska županija dodatno financiramo službu Gerontodomaćica sa 350 tisuća kuna i to su civilizacijske vrijednosti ove županije - naglasio je Kišić.

Prema Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu koji Varaždinska županija poštuje niz godina, redovna djelatnost Društva Crvenog križa Varaždinske županije obuhvaća koordinaciju, praćenje, unapređivanje i razvoj u provođenju i ostvarivanju višestrukih zadaća s područja socijalno-humanitarnih aktivnosti, djelatnosti Službe traženja, pripreme za djelovanje Županijskog interventnog tima u katastrofama i izvanrednim situacijama, kao i provođenje dijela zdravstvenih aktivnosti sukladno Zakonu, rad s mladeži Crvenog križa, uključivanje u provođenje tradicionalnih akcija organizacije, te ostale aktivnosti.

Svrha obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde je preuzimanje odgovornosti za ostvarenje 'društva za sve', po rezoluciji donesenoj 2007. godine od strane članica Ujedinjenih naroda koje su prepoznale potrebu ujedinjavanja snaga međunarodne zajednice za iskorjenjivanje siromaštva, a da bi porasla zaposlenost i dostojanstvo rada, jednake mogućnosti i pristup blagostanju i pravdi za sve muškarce i žene.

Potpisivanju Ugovora nazočili su i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Varaždinske županije Ruža Jelovac te voditelj tima za krizne intervencije DCK Varaždinske županije Nebojša Buđanovac.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci