Vijesti / Politika

UOČI VIJEĆA Habijan: 'HDZ će podržati kupnju nekadašnje robne kuće Varteks'

UOČI VIJEĆA Habijan: 'HDZ će podržati kupnju nekadašnje robne kuće Varteks'

Posebnu pažnju sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina, zakazane za 24. listopada, zasigurno će pridobiti točka o kupnji nekretnine u centru grada, bivše Varteksove robne kuće. Upravo je to bila tema današnje konferencije za medije Gradske organizacije HDZ-a.

> Grad Varaždin kupuje Varteksovu robnu kuću za potrebe Gradske knjižnice

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Stav Gradskog odbora HDZ-a je da postoji interes Grada za kupnjom navedene nekretnine, no, krenimo redom! - započeo je Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća.

- Zagrebačka banka je 18. rujna ove godine uputila obavijest da temljem Javnog poziva postoji interes za robnu kuću, a Grad Varaždin, kao jedinica lokalne samouprave, prema Zakonu o očuvanju kulturnih dobara, ima pravo prvokupa - kazao je Habijan.

Time je, nastavlja Habijan, Grad došao u poziciju da u roku od 60 dana, sukladno zakonskoj odredbi, mora obavijestiti Zagrebačku banku o realizaciji tog prava.

- Na taj je način Grad došao u 'cajtnot', s čime osobno nisam najsretniji. Naime, dogodilo se ono na što je HDZ i lani upozoravao - Varaždin do sad nije imao jasan način i viziju upravljanja nekretninanama koje su u gradskom ili državnom vlasništvu. Pomaka ima, ali da se to napravilo kad se trebalo, sadašnja gradska vlast ne bi bila 'naknap' s vremenom – istaknuo je, dodavši kako 'žali što nema vremena za širu javnu raspravu'.

- Volio bih da smo imali više vremena, širu javnu raspravu što u tom prostoru želimo. Ranije se nije postupilo kako se trebalo, no sad smo naučili lekciju. HDZ će ustrajati na tome da Grad poradi na poboljšanju vizije što učiniti s nekretninama koje su u njegovu (su)vlasništvu.

U obrazloženju odluke o kupnji navodi se da je prostor predviđen za potrebe Gradske knjižnice i čitaonice.

- Potreba za time postoji, potvrdio je to i aktualni ravnatelj. Stav HDZ-a je, ponavljam, da interes za kupnjom nekretnine postoji, iako bih osobno možda bio za neko drugo rješenje. Problem je taj da ako Grad ide u kreditno zaduženje po ovim, povoljnim uvjetima, mora naznačiti namjenu koja mora biti infrastrukturno ulaganje, a to je knjižnica. Ne možemo dozvoliti da gotovo četvrtina Korza dođe u ruke treće osobe. Iako je poslovna tajna tko je zainteresirana strana za kupnju, iz Ugovora je vidljivo da je riječ o trgovačkom društvu.

Prošle je godine bila ideja da u tom prostoru bude Gradski muzej, no padom proračuna za 2017. plan se nije realizirao.

- Podsjećam kako je HDZ prošle godine bio protiv izmještanja Gradskog muzeja u taj prostor, no nikad nismo bili protiv otkupa.

Grad će se, ukoliko se odluka izglasa na Vijeću, kreditno zadužiti za 11.610.000,00 kuna u Privrednoj banci Zagreb.

- Iznose zaduženja pokrivat ćemo iznajmljivanjem dijela prostora, a krajem godine izlazi i desetogodišnji kredit koji je Grad uzeo za škole, tako da se nikome neće ništa oduzimati, samo će doći do rebalansa Proračuna - rekao je Habijan.

Projekt je ideja zamjenice gradonačelnika, Sandre Malenice, koja će se sve detaljno izložiti na Vijeću.

- Sandra Malenica je u razgovoru s ministricom Obuljen zaključila da Varaždin zaslužuje knjižnicu kojom se može ponositi, a za njezino opremanje dio sredstava izdvojit će i država, bez čije ćemo potpore teško to realizirati – zaključio je Habijan.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci