Vijesti / Politika

U Sabor htjeli TV voditelji, glumica i bivši atletičar iz Međimurja

U Sabor htjeli TV voditelji, glumica i bivši atletičar iz Međimurja

'Ne znam kako se zove, ali znam da je trebala procvjetati u proljeće, ne sada', napisao je u nedjelju oko podneva laburist Dragutin Lesar. 

Objavio je baš na Facebooku fotografije šumarka i selfi ispred juke, biljke čija ga je rascvjetanost toliko iznenadila. Izborna nedjelja za Lesara bila je opuštajuća. Ujutro je glasao, uz napomenu da je to ustavno pravo, ali ne i obveza, pa mu idu na živce svi koji tvrde drukčije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Anonimci u iluziji

Rezultat Mosta nije komentirao. A prije četiri godine, na parlamentarnim izborima 2011., Lesarovi laburisti bili su također veliko iznenađenje. Doduše, ni blizu Mostu. Njegova Stranka rada – Hrvatski laburisti osvojila je šest mandata. Najavljivali su laburiste kao nove igrače u političkoj areni, alternativu za one koji se ne žele okrenuti ni posve lijevo ni posve desno. Kako su završili, poznato je.

Lesar je odlučio da se više neće kandidirati, a to je sredinom ove godine i najavio. Od poznatijih političara pokušali su, ali nisu uspjeli, u Sabor ući zelena Mirela Holy, Slavko Linić, Jadranka Kosor... No, na listama su se našle i stotine anonimnih osoba koje su barem nakratko živjele u iluziji da ih na Markovu trgu čeka udoban stolac, saborska plaća i jeftini gableci.

Među najtragičnijim su likovima možda Hrvoje Bota, Branko Levar Vlasta Flanjek, kandidati Pokreta zajedno, te Veljko Mrazovac iz Socijalističke radničke partije, koji nisu uspjeli dobiti ni jedan jedini glas. Nisu ni sami vjerovali u sebe, reći će netko. No, oni su možda glasali u drugim izbornim jedinicama, pa nisu imali prilike preferencijalno zaokružiti svoje ime. A što je s njihovom rodbinom, prijateljima?

Među kandidatima su bile i nešto viđenije face. Saborske klupe nisu bile suđene ni radijskom i TV voditelju Davoru Dretaru Dreletu, kojeg je na listu u III. izbornoj jedinici stavio Milan Bandić 365. Kandidirao se i gospar Đelo Jusić, glumica Marija Sekelez... U Sabor je, zajedno sa suprugom i majkom, pokušao utrčati i bivši državni prvak u atletici Željko Knapić, koji se godinama sudi jer misli da mu je nezakonito oduzeto zemljište na otoku Šipanu.

Zbog čega se i vezao lancima ispred pravosudnih institucija. U svom selu Pribislavcu osvojio je tek 1,48 posto glasova, pa mu je propala prilika da i u Saboru progovori o sumnjivim malverzacijama sa zemljištem. Kao i pojedincima, maštanja su se rasplinula i malim regionalnim strankama, poput Međimurskog demokratskog saveza, koji je u III. izbornoj jedinici osvojio samo 0,37 posto glasova.

III. izborna jedinica

Šef reformista podbacio u rodnom Varaždinu

Šef Reformista Radimir Čačić u svom Varaždinu prošao je daleko ispod očekivanja. Koalicija Uspješna Hrvatska dobila je u tom gradu tek nešto više od 11 posto glasova. Sam Čačić, koji je bio nositelj liste u trećoj izbornoj jedinici, u Varaždinu je uspio skupiti 1646 glasova. Na razini ostalih gradova i županija u trećoj izbornoj jedinici uživao je povjerenje ukupno 6805 građana.

Zaručnica Ivana Sinčića osvojila 19 glasova

Živi zid je u Belici, rodnom selu zaručnice Ivana Vilibora Sinčića Vladimire Palfi, dobio tek nešto od tri posto glasova. Od 1551 birača, koliko je u Belici izašlo na birališta, redni broj ispred imena Vladimire Palfi zaokružilo je samo 19 građana, a Živi zid njih 48. Prednost su dali koalicijama Hrvatska raste i Uspješna Hrvatska koje su tamo osvojile više od 60 posto glasova.

Varaždinski župan Štromar ulazi u Sabor

Rizik se isplatio varaždinskom županu Predragu Štromaru (HNS) koji je pristao na posljednje, 14. mjesto na listi, računajući na preferencijalne glasove, u čemu je i uspio.

Međimurci nisu zadovoljni – imaju samo tri zastupnika

Međimurci su nezadovoljni jer se broj zastupnika iz te županije prepolovio pa će ih umjesto šestero u Saboru ubuduće sjediti samo troje! To su Dragica Zgrebec (SDP), Matija Posavec (HNS) i Darko Horvat (HDZ). Sunčana Glavak (HDZ) bila je kandidatkinja u VIII. izbornoj jedinici, ali nije osvojila mandat. Župan Posavec još nije odlučio hoće li u Sabor, čeka rezultate pregovora o novoj vladi i formiranju izvršne vlasti. Dosad je Sabor imao čak troje zastupnika SDP-a, po jednog iz HNS-a i HDZ-a, kao i jednog laburista, bivšeg šefa te stranke Dragutina Lesara.

- 2 puta više glasova dobila je koalicija Hrvatska raste na čelu s SDP-om u taborima inače rezerviranim za HDZ. Riječ je o Prelogu i Murskom Središću.

- 25582 glasa dobio je dosadašnji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Na listi je predvodio i u rodnom Zaboku sa 2073 glasa

- 24 posto glasova više osvojila je koalicija Hrvatska raste u odnosu na Domoljubnu koaliciju. Ipak, bolje su rezultate ostvarili 2011. kada su bili u prednosti za 37 posto

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci