Vijesti / Politika

U Lepoglavi obilježena 70. godišnjica oslobođenja

U Lepoglavi obilježena 70. godišnjica oslobođenja

U Lepoglavi je svečano obilježeno 70 godina od oslobođenja i pobjede u 2. svjetskom ratu.

Tom su prigodom na lepoglavskom Spomen groblju delegacije gradova Lepoglave i Ivanca, udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske i Međimurske županije, gradova Ivanca i Koprivnice te Srpskog nacionalnog vijeća Ludbrega i Varaždina, u nazočnosti delegacija udruga antifašističkih boraca i antifašista Ludbrega, Zaboka, Novog Marofa i Klenovnika, položili vijence i upalili svijeće u spomen na žrtve fašističkog terora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Crna povijest

Potom je u lepoglavskom Domu kulture održana prigodna svečanost koja je započela minutom šutnje za sve žrtve 2. svjetskog rata, poginule antifašističke borce i svepoginulima za slobodu hrvatskog naroda s naglaskom na hrvatske branitelje.

- Najcrniju povijest kaznionica u Lepoglavi bilježi od jeseni 1944. godine kada postaje logor ustaškog režima pod nazivom "Radni logora Lepoglava za muškarce, žene i djecu". Uvodi se teror i najgrublje postupanje sa zatočenicima, a na kraju dolazi i do njihove likvidacije – podsjetila je nazočne.

Među njima su bili gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić i njegov zamjenik Hrvoje Kovač, zamjenik gradonačelnika grada Ivanca Čedomir Bračko, načelnik općine Bednja Mirko Bistrović te predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin te predsjednik Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije Milivoj Dretar, predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec Marija Varović.

Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić podsjetio je da je borba protiv fašizma definirana u Ustavu kao temelj hrvatske države. Zahvalio se ljudima koji su svojom hrabrošću i žrtvom uvelike doprinijeli stvaranju slobodne Hrvatske.

- Ne dogodilo se ikad više da Lepoglava bude grad stradanja, patnje i boli. Lepoglava neka bude ono što je danas – grad bogate povijesti i kulture, pun demokratičnosti i slobode, a želimo i blagostanja – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Protiv NDH

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske istaknuo je da Nezavisna država Hrvatska nije mogla biti težnja hrvatskog naroda za samostalnom državom jer je bila u službi vlastitog okupatora.

- Danas slavimo, ali se prisjećamo svih onih koji su u narodnooslobodilačkoj borbi dali svoje živote za slobodu. Moramo im se zahvaliti što su krenuli u borbu protiv najmračnije ideologije – fašizma.

Imamo obavezu da ne zaboravimo njihovu žrtvu, da mladim generacijama prenesemo istinu o narodnooslobodilačkoj borbi i da je istrgnemo od zaborava jer prijeti opasnost da nestane, da se izgubi i bude zaboravljena u magli povijesnog revizionizma.

Imamo obavezu zahvaliti se tim žrtvama jer su u temeljima suvremene, samostalne i europske Republike Hrvatske – istaknuo je Habulin.

Svečanost obilježavanja oslobođenja Lepoglave nastupima su upotpunili oktet Lepoglava, učenice OŠ Ante Starčevića Lepoglava recitirajući prigodne stihove te mladi lepoglavski glazbenik Dorian Varović.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci