Vijesti / Politika

TUČA U BEDNJI 'Katastrofa! Štete na usjevima zbrajat će se u milijunima!'

TUČA U BEDNJI 'Katastrofa! Štete na usjevima zbrajat će se u milijunima!'

Posljedice velikog nevremena koje je pogodilo područje općine Bednja u srijedu, 21. lipnja. u poslijepodnevnim satima su katastrofalne, izvijestili su iz Varaždinske županije.   Naime, obilna tuča potpuno je uništila usjeve i poljoprivredne kulture na oko dvije trećine općinskoga područja!

Led na pojedinim mjestima nije se otopio čak ni do danas ujutro, kada je pogođena područja zajedno s načelnikom Općine Bednja Damirom Poljakom obišao župan Varaždinske županije Radimir Čačić, i to već u 7 sati ujutro.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Župana je načelnik odmah obavijestio o katastrofalnim posljedicama nevremena te je stoga župan Čačić obišao pogođena područja i porazgovarao s mještanima koji su zbog nevremena ostali bez svojih usjeva.

- Obišli smo cijelo stradalo područje, posljedice su katastrofalne. Usjevi su potpuno uništeni. Odmah u petak će na teren izaći Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i početi procjenjivati štetu. S obzirom na vidljivo stanje na terenu, vjerujem da ćemo morati proglasiti elementarnu nepogodu na području Općine Bednja.- naglasio je župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

Načelnik Općine Bednja Damir Poljak također je naglasio kako je šteta od nevremena izuzetno velika.

- Većina područja teško je stradala, a štete će se, sasvim sigurno, zbrajati u milijunima. Najteže su stradali sama Bednja, Prebukovje, Cvetlin, Gorenec, Šaša, Želimor i okolica. Šteta na ratarskim usjevima je 100 posto. Od krumpira, kukuruza, bundeva, graha te žitarica ove godine neće biti ništa. Jednako je i s vrtovima. Sve što je u njima raslo – rajčice, paprika, krastavci, sve je potučeno. Vinogradi su, ovisno o području, stradali 80 i više posto. Oluja je ljudima odnijela košnice, štete su ogromne, ljudi su očajni. Uništena su i polja lavande koja su bila baza poslovanja pojedinih OPG-ova. Područje Rinkovca, Huma i Vrbna čudom je ostalo pošteđeno – izjavio je načelnik Damir Poljak.

Napomenimo kako će se tijekom idućih dana građane detaljnije informirati o svemu potrebnom radi podnošenja prijava štete.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci