Vijesti / Politika

TKO BI REKAO Varaždinski kraj u Hrvatskoj po broju 'uhljeba' - na začelju!

TKO BI REKAO Varaždinski kraj u Hrvatskoj po broju 'uhljeba' - na začelju!

Riječ uhljeb ušla je proteklih godina u opću upotrebu i gotovo da se danas, sasvim pogrešno, upotrebljava ne samo za sve službenike zaposlene u tijelima jedinica lokalne i područne samouprave, već vrlo često i za sve zaposlene u bilo kojem dijelu javnog sektora.

Ta je tema proteklih dana u središte interesa javnosti došla nakon istupa Darka Milinovića, župana Ličko-senjske županije i predsjednika tamošnjeg HDZ-a, koji je izrazio negodovanje prema stranačkoj središnjici nakon izbora čelne osobe Nacionalnog parka Plitvička jezera. Podsjetimo, Milinović je negodovao zato što je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić novim ravnateljem Nacionalnog parka Plitvička jezera imenovao Tomislava Kovačevića, a ne kandidatkinju ličko-senjskog HDZ-a Antoniju Dujmović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bila je to svojevrsna javna prepirka koja je bez 'fige v žepu' pokazala ono što nije nikakva tajna, a to je kako u politici funkcionira postavljanje ljudi na određene više ili manje lukrativne funkcije. Iznimke od toga, naravno, samo potvrđuju pravilo.

Tom je prigodom portal Liberal.hr napravio analizu o tome koliko u pojedinoj županiji ima zaposlenih u jedinicima lokalne samouprave te u županiji, a u odnosu na broj stanovnika.

Zanimljivo, pokazalo se da je upravo Ličko-senjska županija uvjerljivo na prvome mjestu u 'uhljebljivanju', ima 268 zaposlenih u lokalnoj samoupravi i u županiji na 48.000 stanovnika, odnosno 56 zaposlenih na tim radnim mjestima na 10.000 stanovnika.

Liberalova analiza, koju detaljno možete pogledati na njihovim stranicama, pokazuje da se najmanje 'uhljebljuje' u Požeško-slavonskoj županiji i njenim jedinicama lokalne samouprave (20 zaposlenih na 10.000 stanovnika) te u Brodsko-posavskoj županiji, Zagrebačkoj, Međimurskoj i - Varaždinskoj županiji i njezinim općinama i gradovima (sve po 22 'uhljeba' na 10.000 stanovnika).

U analizi su uzeti podaci o procjeni broja stanovnika u 2015. godini Državnog zavoda za statistiku, budući da je posljednji popis rađen 2011. godine. Dostupni su podaci samo zbirno za cijelu Varaždinsku županiju (173.454 stanovnika 2015. godine).

Za broj zaposlenika uzeti su podaci Ministarstva uprave na dan 31. prosinca 2016. godine. I ta se brojka mijenjala tijekom ove godine. Tako se primjerice u tome izvješću za Grad Varaždin barata brojkom od 113 zaposlenika (20 rukovodećih službenika, 81 službenik, 12 namještenika), čemu treba pridodati tada još dvojicu dužnosnika (Goran Habuš i Vjeran Radelić), dok ih danas ima 103, plus troje dužnosnika (Ivan Čehok, Sandra Malenica, Zlatan Avar).

> Čehok: 'Kad smo došli na vlast, bilo je 117 zaposlenih u Gradu, sad ih je 106'

Ako uzmemo broj stanovnika Varaždina iz 2011. godine, kada ih je bilo 46.946, i usporedimo brojem od trenutno 103 zaposlenih u Gradu, dolazimo do brojke od također 22 zaposlenika iliti 'uhljeba' na 10.000 stanovnika.

Napomenimo na kraju da velika većina zaposlenih u gradovima, općinama i županijama ipak, naravno, nisu klasični uhljebi, već službenici koji kvalitetno rade svoj posao.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci